Potrivit celor doi, construcţia gazoductului se desfăşoară conform calendarului stabilit, care nu este afectat de acordul semnat cu două săptămâni în urmă de Gazprom şi compania austriacă OMV pentru prelungirea acestei conducte până în Austria, la Baumgarten.
‘Părţile (ungară şi rusă) vor realiza un studiu suplimentar pentru noul itinerariu al tronsonului ungar, ca urmare a deciziei de a prelungi gazoductul pe teritoriul austriac’, a indicat Gazprom într-un comunicat.
În prezent, lucrările pentru construcţia gazoductului se desfăşoară în Serbia şi Bulgaria, iar în Ungaria se efectuează studii şi se evaluează impactul proiectului South Stream asupra mediului înconjurător.
Obiectivul urmărit de Rusia cu acest gazoduct este să transporte gazele naturale către Europa ocolind Ucraina. Capacitatea sa totală va fi de 63 de miliarde de metri cubi pe an. Conducta va lega Rusia de Bulgaria prin apele teritoriale turce şi ar urma să fie folosită la întreaga capacitate începând din anul 2018. Proiectul este finanţat de Gazprom (50%), compania italiană ENI (20%), cea germană Wintershall şi cea franceză EDF (15% fiecare).