Şova: Am obţinut acordul finanţatorilor europeni să supracontractăm lucrări până la o valoare de 300%
„Astăzi, la nivelul Ministerului Transporturilor, au fost absorbite, în sensul că au fost autorizate cheltuieli în valoare de 895 milioane de euro. Există contracte sau acte adiţionale de finanţare în valoare de încă 570 de milioane de lei, iar proiectele care se află în diverse stadii de evoluţie se ridică la 11 miliarde de euro, ceea ce înseamnă o valoare care depăşeşte de două ori suma pe care o avem la dispoziţie din partea Comisiei Europene pentru acest exerciţiu financiar. Nu este de neglijat şi faptul că am reuşit în aceste luni să obţinem acordul finanţatorilor europeni ca să supracontractăm lucrări până la o valoare de 300%”, a spus Şova, în conferinţa de bilanţ.
El a subliniat importanţa acestui lucru, având în vedere viteza redusă cu care s-au implementat proiectele în perioada trecută.
„Acest lucru este extrem de benefic, având în vedere viteza redusă cu care s-au implementat proiectele în perioada trecută. Ne dorim să avem cât mai multe proiecte contractate a căror execuţie să înceapă şi pe de o parte cât mai mult din ceea ce propunem să construim să şi realizăm. Pe de altă parte, acest grad de absorbţie are o semnificaţie deosebită nu numai din perspectiva finanţării proiectelor, cât şi pentru faptul că pe orizontală va produce efecte pozitive la nivelul bugetului de stat”, a explicat şeful de la Transporturi.
Printre proiectele aprobate de Comisia Europeană se numără: finanţare de peste 240 milioane de euro pentru autostrada Câmpia Turzii – Ogra – Târgu Mureş, proiectul de modernizare a căii ferate Radna – Gurasada – Simeria (1,7 miliarde de euro), la care au început lucrările, proiectul major privind modernizarea drumului naţional 73 Piteşti – Câmpulung – Braşov, în valoare de aproximativ 90 de milioane de euro, proiectul major privind modernizarea ecluzelor pe Canalul Dunăre – Marea Neagră, valoare totală de aproximativ 546 milioane de lei.