Şova: Am trimis o scrisoare către Bechtel pentru rezilierea contractului

Economica.net
15 02. 2013
bechtel_romania_19444400

Poziţia mea este aceeaşi: de a rezilia contractul cu Bechtel. Nu mă interesează în acest moment cine este de vină, dacă este Compania Naţională de Autostrăzi, dacă este Bechtel.(…) Nu fac eu anchete. Acum eu am o situaţie concretă în faţă. În prezent, după nouă ani de contract, am 52 kilometri de autostradă pe care se poate circula, din 426 kilometri, şi am plătit 1,4 miliarde euro. Fostul ministru Anca Boagiu a început prima rezilierea şi a reziliat contractele pentru majoritatea contractelor. Au mai rămas Gilău – Turda şi Suplacu de Barcău-Borş, pe care se lucrează în acest moment. La data de 31 ianuarie 2013, există 50 milioane euro care sunt bugetaţi pentru lucrări executate şi recepţionate care trebuie plătite. Ieri (n.r miercuri) am făcut o scrisoare către Ministerul Finanţelor pentru a mă informa la ce dată îmi pune la dispoziţie fondurile pentru a achita datoria către Bechtel. Am trimis o scrisoare prin care mi-am exprimat şi intenţia de a rezilia şi regretul pentru reziliere către reprezentanţii companiei americane Bechtel’, a explicat Şova.

El a precizat că a avut o întâlnire pe acest subiect cu reprezentanţii companiei Bechtel, dar şi cu cei ai ambasadei SUA la Bucureşti.

‘Am avut o întâlnire şi cu ei, le-am spus intenţia mea, au înţeles situaţia foarte concretă, am discutat cu documentele în faţă şi am dus acţiunea diplomatică până la capăt. M-am întâlnit cu însărcinatul cu afaceri al SUA şi cu consilierul economic. Am pus la dispoziţie raportul cu privire la situaţia financiară şi de lucrări a acestei autostrăzi şi le-am explicat că statul român nu mai are bani la buget nici măcar să termine tronsonul Suplacu de Barcău-Borş, care ar presupune încă 250 milioane euro pentru ca 62 km să fie terminaţi, pe lângă cele 250 milioane care s-au plătit deja. Eu am spus aşa: haide să reziliem acest contract pentru că în mod evident nu funcţionează şi este extrem de costisitor’, a explicat Dan Şova.

Citeste si: Bechtel pleacă. Cum arată acum autostrada Transilvania, abandonată. GALERIE FOTO

Ministrul delegat a menţionat că ideea rezilierii acestui contract este de schimbare a mecanismului de finanţare, deoarece autostrada nu va putea fi terminată din fonduri bugetare.

Nu există altă contribuţie în afară de bugetul de stat pe actuala structură de finanţare. Eu tocmai asta vreau să schimb şi am luat mandatul Guvernului în acest sens. (…) Nu mai avem bani să plătim. Ne-am angajat, dar finanţele româneşti nu îşi mai permit. Este vorba despre sfârşitul minciunii, nu mai trebuie să ne minţim pe noi înşine. Nu mai avem bani să o terminăm, reziliem acest contract, schimbăm mecanismul de finanţare şi oricine este binevenit să o facă, inclusiv Bechtel, numai că va trebui să vină cu un finanţator privat, care să finanţeze autostrada în parteneriat public-privat. Cine o construieşte să o ia în concesiune, să o exploateze, să ia 80% din profitul din exploatare, urmând ca 20% să plătească statul anual pentru a acoperi din ce nu se recuperează. A fost o reacţie absolut pozitivă. Ce poţi să spui când cineva îţi spune transparent şi dezarmant: nu sunt bani?’, a mai spus ministrul pentru marile proiecte.

Citeste si: Românii iau locul Bechtel. Cel mai mare rege al asfaltului începe lucrul la Autostrada Transilvania

Dan Şova a subliniat că această reziliere a contractului va presupune nişte costuri, dar şi-a exprimat speranţa că va fi aleasă formula încetării de comun acord a acestuia.

‘Va presupune nişte costuri, dar sper să nu fie reziliere. Aceasta este conflictuală. Eu sper să fie o încetare de comun acord şi să găsim o formulă să plătim nişte despăgubiri rezonabile şi pe măsura capacităţii financiare a statului. Dacă în momentul acesta am plăti 250 milioane pentru Suplacu de Barcău-Borş şi 50 milioane euro datoria, contractul s-ar încheia oricum. Ceea ce facem acum este să spunem: plătim datoria recunoscută de 50 milioane euro şi să nu le mai plătim pe acestea 250 milioane euro, pentru că nu le avem. Asta ar însemna să luăm din cofinanţarea pe fonduri europene pentru restul de autostrăzi şi nu este acceptabil în UE. Sper să găsim o încetare de comun acord’, a mai spus Şova.

Citeste si: Şova: Datoria CNADNR către Bechtel este bugetată şi va fi achitată