„În materie de infrastructură suntem foarte interesaţi de participarea la proceduri de concesiune a companiilor din China, pentru că într-o procedură de concesiune presupune că şi construcţia, şi finanţarea se fac din resurse private, deci nu publice, şi normal că forţa financiară a companiilor chineze şi cea a băncilor din China este foarte importantă”, a declarat Şova, prezent la Forumul economic China-Europa Centrală şi de Est.
El a adăugat că autorităţile au invitat constructorii chinezi să participe şi la licitaţii care presupun finanţări din fonduri europene.
„Eu am spus, şi cu umor la un moment dat, că e greu să câştigi, dacă nu participi”, a spus Şova.
El a precizat că, până în prezent firmele din China nu au participat la licitaţii dintr-o reticenţă subiectivă generată de ideea că în spaţiul european acestea nu câştigă.
Compania China Communication Construction Company s-a înscris, în consorţiu, la licitaţia pentru Craiova-Piteşti, dar şi la Comarnic-Braşov, de la ultima retrăgându-se.
Şova a precizat că pentru Autostrada Transilvania partea chineză şi-a exprimat interesul încă din vară, dar pentru acest proiect autorităţile încă nu au decis care va fi varianta de finanţare.
Ministrul a mai spus că în prezent orice companie chineză poate participa la licitaţii, în condiţiile respectării reglementărilor din legislaţia românească şi europeană.
Şova a arătat în cadrul unei sesiuni dedicate infrastructurii de transport că în domeniul autostrăzilor autorităţile intenţionează să finalizeze până la finele anului 2014 loturile 1 şi 2 de la Nădlac-Arad şi lotul 3 de la Sibiu-Orăştie, în 2015 urmând să fie date în folosinţă lotul 2 de la Timişoara-Lugoj şi loturile 2, 3, 4 de la Lugoj-Deva.
„La sfârşitul lui 2015 vom avea o autostradă continuă de la Nădlac, de la graniţa de vest a ţării, până la mijlocul ţării, la Sibiu”, a declarat Şova.
În plus, până în 2016 vor fi finalizate şi tronsoanele Sebeş-Turda şi Câmpia Turzii-Târgu Mureş. „În următoarea perioadă de programare 2014-2020, finanţările pentru infrastructura de transport se vor tripla la nivel european şi se ridică la 26 miliarde euro, din care România va beneficia de trei miliarde euro”, a spus ministrul.
Pentru acest interval sunt vizate autostrăzile Sibiu-Braşov, Braşov-Bacău, Sibiu-Piteşti, o nouă secţiune a centurii Bucureşti, Bacău-Paşcani-Iaşi şi Craiova-Calafat, potrivit sursei citate.