Şova a afirmat că unul dintre motivele pentru care amendamentele asupra bugetului de stat pe anul viitor nu pot fi acceptate, chiar dacă se face referire la contracte atribuite şi semnate, este faptul că în cazul acestora nu a fost prevăzută sursa de finanţare.
„Drumuri naţionale, variante ocolitoare, reabilitări, au semnat contracte fără să aibă alocări bugetare în perioada 2008-2012. Nu le-am realizat, dar vă daţi seama, dar nici nu o să finanţez sumele. Nu sunt începute, tocmai, sunt semnate, sunt atribuite şi stau fără finanţare. Problema este că ai interdicţie legală să semnezi un contract dacă nu ai finanţare. Interdicţia legală, să ne înţelegem, nu o chestiune penală. E o interdicţie care ţine de disciplină financiară, dar le-au semnat şi acum vine toată lumea şi spune că să finanţăm, că e semnat, dar nu sunt bani pentru ele”, a spus Şova.
Ministrul a precizat că toate aceste proiecte vor trebui reanalizate.
El a fost întrebat dacă aceste contracte îl împiedică juridic să desfăşoare alte proiecte.
„Nu, nu mă împiedică cu nimic. Am precizat doar pentru colegi că, atunci când toţi vin în mod justificat pentru fiecare spunând «aici avem contract, vreau să-l finanţăm», eu le explic doar că sunt 30 de miliarde semnate la nivel naţional, deci fiecare are în judeţ şi în colegiul lui semnate zeci de contracte care nu au acoperire bugetară, din păcate”, a explicat Şova.
Ministrul a afirmat că nu există posibilitatea ca firmele care au obţinut aceste contracte să dea statul în judecată, deoarece acestea nu sunt puse în aplicare.