Şova: Autostrada Craiova-Piteşti şi Centura Bucureştiului, în vizorul companiilor din China
‘Nu ascundem faptul că, în materie de infrastructură, suntem foarte interesaţi de participarea la proceduri de concesiune a companiilor din China pentru că în procedurile de concesiune se presupune că atât construcţia, cât şi finanţarea se fac din resurse private. Forţa financiară a companiilor chineze, cât şi cea a băncilor din China este foarte importantă şi ar reprezenta un plus de competitivitate pentru toate procedurile organizate (…) Centura Bucureştiului şi autostrada Craiova-Piteşti sunt cele mai importante proiecte la care mă aştept să participe companii din China. Pentru Autostrada Transilvania şi-au exprimat interesul chinezii încă din vară. Bineînţeles că noi va trebui să ne hotărâm dacă mergem pe mâna concesiunii şi vom anunţa acest lucru în aprilie-mai 2014. Dacă vom merge pe concesiune, atunci vom face o negociere competitivă şi vom propune construcţia a 101 kilometri pentru concesiunea a 289 kilometri de la Borş până la Sebeş’, a explicat Şova.
Ministrul delegat pentru Infrastructură a precizat că era nevoie ca investitorii străini să fie convinşi de transparenţa procedurilor de licitaţie organizate în România pentru a fi interesaţi.
‘Sper ca absolut toate contactele care se fac în special între oamenii de afaceri din România şi oamenii de afaceri din străinătate să aibă rezultate. Cred că am reuşit să convingem pe toţi investitorii chinezi că dacă vor participa la proceduri de licitaţie transparente şi vor avea cele mai bune oferte vor fi şi selectaţi. Până acum a existat o rezervă din partea lor în legătură cu ideea că dacă ar fi avut o ofertă foarte bună, n-ar fi fost selectaţi din motive subiective. Cred că această rezervă s-a risipit şi astăzi, cu respectarea tuturor regulilor din legislaţia românească şi legislaţia europeană, orice companie chineză sau din altă ţară din Europa Centrală şi de Sud-Est poate participa la proceduri în România şi să câştige (…) Vrem să reprezentăm, alături şi de alte ţări, o poartă de intrare a investiţiilor chineze în Europa, cu respectarea tuturor condiţiilor de competitivitate şi a procedurilor de licitaţie transparente care sunt specifice spaţiului european’, a afirmat Dan Şova.
Guvernul României organizează Forumul Economic şi Comercial China-Europa Centrală şi Est, în marja reuniunii şefilor de Guvern din Europa Centrală şi de Est-China.
La Forum, pe lângă oficialităţi guvernamentale din 17 ţări, participă peste 1.500 de oameni de afaceri, din care 100 de oameni de afaceri chinezi, 800 români şi peste 400 din celelalte ţări din regiune (Albania, Bosnia-Herţegovina, Bulgaria, Cehia, Croaţia, Estonia, Lituania, Letonia, Macedonia, Muntenegru, Polonia, Serbia, Slovacia, Slovenia şi Ungaria).
Forumul de la Bucureşti este al treilea Forum Economic şi Comercial China-Europa Centrală şi de Est, după cel organizat la Budapesta în 2011 şi cel de la Varşovia în 2012.