Şova despre autostrada Comarnic-Braşov: Vreau să fie gata în 2015

Economica.net
23 04. 2013
comarnic_44949500

„În calendarul pe care eu îl am, în luna octombrie trebuie să desemnăm câştigătorul. Acest câştigător trebuie să vină cu finanţare în spate. Ne chinuim în acest moment, avem negocieri cu toţi cei patru şi eu cred că vom ajunge la un rezultat pozitiv, adică vom reuşi să identificăm un câştigător care să aibă un finanţator în spate care să dea cel mai mic preţ, în mod normal respectând soluţia tehnică, care este universală pentru toată lumea”, a afirmat Şova, la Realitatea TV.

El a subliniat că doreşte ca această autostradă să se construiască în doi ani, până în 2015.

„Îmi doresc să circulăm de la Comarnic la Braşov pe autostradă înainte de 2016, înainte de alegeri. Proiectul meu este ca această autostradă să se construiască în doi ani, până în 2015. Foarte mulţi mi-au spus că nu este posibil şi de aceea am şi spus că mă mut cu cortul pe ea, şi chiar asta voi face. Voi sta pe capul constructorului să o facă. Eu cred că 52 de kilometri de autostradă, indiferent de cât de dificil este un teren, se pot face în doi ani. În 24 de luni, cred că se pot face 52 de kilometri. Asta înseamnă să faci 2 kilometri şi 200 de metri pe lună. Eu nu sunt inginer constructor, dar cred cu tărie că, dacă vrei, se poate face”, a precizat Şova.

Ministrul a dat asigurări că va depune toate eforturile ca acest proiect să se realizeze.

„Dacă finalmente nu voi reuşi, în mod evident răspunderea va fi a mea. Nerealizarea Autostrăzii Comarnic – Braşov este răspunderea mea politică. Autostrada eu trebuie să o fac”, a subliniat Şova.

Acest proiect de autostradă a fost aproape de a demara, după ce Ministerul Transporturilor a semnat, în 2010, un contract de execuţie, tot în concesiune, cu un consorţiu condus de compania franceză Vinci.

Autostrada Comarnic – Braşov ar fi trebuit să se realizeze în concesiune de consorţiul Vinci – Aktor însă, fie din cauza lipsei banilor pe care consorţiul trebuia să îi obţină de la bănci, fie din cauza unor probleme tehnice, contractul nu a mai fost încheiat.

Vinci – Aktor ar fi trebuit să proiecteze, să finanţeze şi să construiască Autostrada Comarnic – Braşov, urmând ca, pe o perioadă de 30 de ani, să administreze cei 55 de kilometri ai tronsonului, în schimbul unei taxe pe care utilizatorii urmau să o plătească începând din al cincilea an al concesiunii.

Începând din al cincilea an al concesiunii, pe o perioadă de 26 de ani, statul român urma să realizeze plăţi de disponibilitate către concesionar, în valoare de 180 milioane de euro pe an, ceea ce ducea la o valoare de 4,7 miliarde de euro.