Şova, despre TAROM: Să deschizi nişte proceduri de leasing şi să iei repede nişte aeronave nu cred că este suficient

Ministrul propus pentru portofoliul de la Transporturi, Lucian Şova, consideră că măsurile prevăzute în programul de guvernare 2018-2020 referitoare la achiziţia celor 27 de aeronave pentru TAROM şi inaugurarea rutelor de lung curier către Asia şi SUA trebuie aprofundate şi discutate cu managerul companiei, pentru a vedea dacă sunt sustenabile din punct de vedere economic.
Economica.net - lun, 29 ian. 2018, 14:46
Şova, despre TAROM: Să deschizi nişte proceduri de leasing şi să iei repede nişte aeronave nu cred că este suficient

‘Cu privire la TAROM, tot ceea ce este scris în programul de guvernare nu cred că este rău. Capacitatea de a face aceste lucruri de o manieră responsabilă trebuie însă administrată cu înţelepciune pentru că să deschizi nişte proceduri de leasing şi să iei repede nişte aeronave în măsura în care convingi investitorii, finanţatorii că poţi susţine un astfel de proiect nu cred că este suficient. S-a vorbit şi nu exclud posibilitatea ca cele două rute mari despre care se vorbeşte, atât cu Asia, cât şi cu America de Nord, pot fi interesante, dar, atât timp cât ele sunt deocamdată la nivel de viziune, trebuie să aprofundez. Şi la discuţiile de scurtă durată pe care le-am avut cu managerul de la TAROM trebuie să aprofundez dacă din punct de vedere economic acest lucru este sustenabil şi sigur să îl facem în măsura în care este sustenabil. Chiar dacă în programul de guvernare este scrisă o măsură care se va dovedi sau există prezumţii clare că poate produce efecte negative, mai degrabă îmi voi asuma răspunderea politică de a discuta cu cei responsabili din punct de vedere politic şi, în măsura în care nu pot fi găsite soluţiile care să nu ne ducă doar la îndeplinirea programului de guvernare fără sustenabilitate economică, aceste lucruri mai degrabă să le resetăm’, a spus luni Şova în cadrul audierilor de la Parlament.

Întrebat despre CFR Marfă şi situaţia în care se găseşte această companie, Lucian Şova a amintit faptul că a reuşit să redreseze Poşta Română, care se confruntă cu o situaţie relativ similară, fiind amendată de Consiliul Concurenţei.

‘Deasupra capului companiei CFR Marfă stă sabia care este ţinută în mână de Comisia Europeană cu privire la ajutorul de stat şi vom vedea cum cade această sabie. Tocmai ce am administrat şi tocmai ce am redresat o companie al cărei cap am crezut că a fost tăiat de amenzile care au fost date de Consiliul Concurenţei tot pe aceste măsuri – şi mă refer la Poşta Română. Am reuşit în cele câteva luni în care am lucrat la Ministerul Comunicaţiilor să aşez compania Poşta Română fără a avea capul tăiat, dar puternic afectat de amenzile deja primite, să o aşez pe o direcţie sustenabilă şi care să constituie redresarea sa. Voi încerca să fac acest lucru şi în raport cu CFR Marfă, dar în măsura în care verdictele cu totul şi cu totul defavorabile nu putem face abstracţie de ele’, a explicat acesta.

Reînnoirea de urgenţă a flotei TAROM prin achiziţionarea în leasing a unui număr de 27 de aeronave moderne şi deschiderea de noi rute zonale sau unele de lung curier înspre America sau Asia se află printre măsurile menite a repune compania în elita ‘ambasadorilor României’, potrivit noului Program de guvernare 2018 – 2020.

De asemenea, este prevăzută realizarea de urgenţă a unei evaluări riguroase a personalului companiei, dar şi atragerea unui număr cât mai mare de pasageri, repoziţionând TAROM ca lider zonal.

Cât priveşte CFR Marfă, potrivit Ministerului Transporturilor, conversia în acţiuni a datoriilor CFR Marfă s-a realizat în cadrul procesului de privatizare a companiei, în 2013, autorităţile române susţinând că măsura nu reprezintă ajutor de stat în condiţiile în care este îndeplinit testul investitorului privat prudent, iar Comisia Europeană a fost, în principiu, de acord cu acest proces.

În luna decembrie a anului trecut, Comisia Europeană a lansat o investigaţie aprofundată pentru a determina dacă stingerea de către statul român a datoriilor operatorului de transport feroviar de marfă CFR Marfă şi necolectarea datoriilor companiei i-au conferit acesteia un avantaj neloial, cu încălcarea normelor UE privind ajutoarele de stat.

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...