Şova: Înainte de sfârşitul anului vom avea licitaţie pentru studiul de fezabilitate şi proiectare pentru drumul de mare viteză Ploieşti-Paşcani

Ministrul Transporturilor, Lucian Şova, dă asigurări că înainte de finele acestui an va fi organizată licitaţie pentru studiul de fezabilitate şi proiectare necesar realizării drumului de mare viteză Ploieşti - Paşcani.
Economica.net - mie, 03 oct. 2018, 06:24
Şova: Înainte de sfârşitul anului vom avea licitaţie pentru studiul de fezabilitate şi proiectare pentru drumul de mare viteză Ploieşti-Paşcani

„Vă asigur că înainte de sfârşitul acestui an vom avea licitaţie şi pentru studiul de fezabilitate şi proiectare pe acest segment de drum. Am schimbat strategia de achiziţii publice, de contractare, şi asta la recomandarea, pentru că eu m-am ţinut foarte aproape, poate spre deosebire de predecesorii mei, am înţeles relativ repede, în câteva luni, exigenţele pe care le formulează consultanţii europeni fără de care nu putem avansa, pentru că ei totuşi certifică şi calitatea şi volumul lucrărilor pe care noi le facem şi le decontăm pe fonduri europene. Am înţeles foarte bine că un proiect de succes trebuie pregătit foarte bine, iar execuţia rămâne un lucru, nu marginal, dar nu atât de important aşa cum este azi, pentru că azi tot ceea ce avem în construcţie este pe strategia de contractare studiu de fezabilitate şi proiectare şi execuţie”, a declarat marţi seara, la Antena 3, ministrul Transporturilor.

El a explicat să s-a decis să se meargă pe soluţia studiu de fezabilitate şi proiectare astfel încât, în momentul în care se va scoate la licitaţie construcţia, să fie definit clar culoarul de expropriere, să fie făcute corespunzător studiile geologice, deoarece fără acestea nu se va putea face proiectul tehnic şi să nu existe schimbări de soluţii la proiectului tehnic.

„Acel drum de la nord la sud în regiunea Moldova este astăzi adjudecat, ca să spun aşa, pentru studiul de fezabilitate şi proiectare. Sunt patru sectoare, în jur de 350 de kilometri de drum de mare viteză. Aici definiţia nu este o definiţie care are un substrat ştiinţific, care să se găsească în standarde, pentru că a existat atunci când s-a elaborat Master Planul de Transport o controversă dacă ar oportun a fi făcută o autostradă sau a fi făcut tot drum expres precum cel de la Piteşti la Craiova, şi am avut în vedere pe strategia de contractare să-l definim ca drum de mare viteză. La studiul de fezabilitate, care implică şi studii de trafic şi condiţionalităţile care trebuie îndeplinite pentru ca proiectul să fie optim pentru nevoile de acum şi viitoare de o manieră rezonabilă, să lăsăm celor care elaborează studiul de fezabilitate să spună dacă va fi drum expres sau autostradă”, a precizat Şova.

În ceea ce priveşte drumul expres Piteşti-Craiova, oficialul MT a subliniat că în 10 zile ar putea fi semnate contractele de proiectare şi execuţie pentru două loturi.

„La două loturi din acest drum de mare viteză, la care, deşi au fost contestate la CNSC (Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor – n. r.) au fost respinse contestaţiile, au putut fi declaraţi câştigătorii. Celelalte două loturi care vin de la Piteşti spre Slatina au fost contestate de aceeaşi firmă cu aceeaşi acţiune tot la CNSC, iar acolo, în instanţă, am primit sentinţe defavorabile companiei, spre deosebire de sentinţele favorabile pe care le-am primit pentru aceste două loturi, care by-pasează Slatina şi Balşul, şi am putut închide procedura şi am ajuns în situaţia ca peste 10 zile, în cazul în care nu se vor depune contestaţii, iar estimarea mea este că nu se vor depune, să putem semna contractul de proiectare şi execuţie”, a spus ministrul Transporturilor.

Acesta a explicat că drumul expres este definit în standardele de specialitate ca o şosea care nu parcurge intravilanul localităţilor, are lucrări de artă, însă intersecţiile nu sunt denivelate, aşa cum sunt la autostrăzi, are separator de sensuri, sunt două benzi de sens şi fără bandă de rezervă, iar regimul de viteză este de 90 km/h.

„Menţionez că, din studiul de fezabilitate, culoarul de expropriere şi pentru acest tip de drum a fost dimensionat astfel încât, la nevoie, să poată fi transformat în autostradă mai târziu, atunci când valorile de trafic o vor cere”, a adăugat Şova.

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a anunţat luni, la Craiova, că au fost desemnaţi câştigătorii lucrărilor de proiectare şi execuţie a drumului expres Craiova-Piteşti, tronsoanele I şi II.

Cele două tronsoane au o lungime de 58 de kilometri, iar realizarea lor va determina decongestionarea traficului în oraşul Balş şi municipiul Slatina.

„Astăzi au fost desemnaţi câştigătorii contractelor de proiectare şi execuţie a drumului expres, în regim de autostradă, Craiova – Piteşti, tronsoanele I şi II. Durata de realizare a acestor contracte este de 36 de luni, perioada de garanţie a lucrărilor este de şapte ani. Execuţia lucrărilor pe cei 58 de kilometri va duce la decongestionarea semnificativă a circulaţiei în localităţile Balş şi Slatina. Domnul ministru Şova este astăzi la Craiova şi va prezenta toate detaliile acestui proiect extrem de important şi aşteptat de către craioveni”, a declarat Viorica Dăncilă.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada A1 Sibiu – Pitești: Porr a forat 1.000 din cei 1.350 de metri ai Tunelului „Daniela” – secretar de stat
Autostrada A1 Sibiu – Pitești: Porr a forat 1.000 din cei 1.350 de metri ai Tunelului „Daniela” – ...
Constructorul austriac Porr a a atins astăzi o bornă importantă pe șantierul secțiunii 4 Tigveni - Curtea de Argeș a A1 Sibiu - Pitești, a anunțat joi secretarul de stat în Transporturi,......
Un nou parc în București. Primele imagini, cum va arăta
Un nou parc în București. Primele imagini, cum va arăta
Parcul Grozăvești a intrat în linie drepată, a scris pe pagina sa de facebook primarul sectorului 6 al Capitalei, Ciprian ...
Supernova Constanța își extinde oferta de magazine și servicii. Printrea acestea Studioul de Planificare și Comandă IKEA, Animax și Tedi
Supernova Constanța își extinde oferta de magazine și servicii. Printrea acestea Studioul de Planificare și Comandă ...
Centrul comercial Supernova Constanța anunță extinderea portofoliului prin deschiderea unor noi magazine, cu scopul de ...
Ministrul Energiei a semnat joi două contracte de finanțare prin PNRR pentru dezvoltarea de instalații de stocare
Ministrul Energiei a semnat joi două contracte de finanțare prin PNRR pentru dezvoltarea de instalații de stocare
Ministrul Energiei Sebastian Burduja a semnat joi două contracte de finanţare prin Investiţia 4.3 şi un contract prin ...