Ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Naţional şi Investiţii Străine anunţase anterior că autorităţile încearcă, până pe 30 aprilie, să ajungă la un acord cu Bechtel privind despăgubirile pe care le are de achitat statul, însă contractul va înceta oricum.
„În contractul cu Bechtel există un consultant, un inginer de şantier, un consultant tehnic acolo, care trebuia să prezinte comisiei de negociere cu ei un raport foarte clar ce datorii mai sunt rezultate din acest contract, pentru că cei 50 de milioane pe care ni i-a lăsat cadou doamna Boagiu reprezentau plăţi pănă la decembrie 2011. De la 1 ianuarie 2012 nu s-a mai plătit nimic. Trebuiau făcute nişte calcule. Acest consultant a depus raportul pe 29 aprilie. N-aveau cum sa facă pe 30 aprilie. Acum este o chestiune de zile şi vom anunţa public”, a afirmat Şova.
Întrebat despre suma pe care o va mai plăti statul constructorului american, el a răspuns că nu o poate dezvălui, pentru că negocierile nu s-au încheiat, dar „va fi o surpriză plăcută”.
„Această autostradă Transilvania va trebui s-o construim în acelaşi sistem cum facem şi cu Comarnic – Braşov sau Craiova – Piteşti, pentru că bani de la buget să construieşti 400 de kilometri de autostradă nu sunt. În momentul în care vom încheia contractul cu Bechtel voi angrena în acest proces inclusiv autorităţile locale, cel puţin cele pe al căror teritoriu trece autostrada, cum e Clujul, Sălajul, Bihorul, pe toată lumea care este interesată. Acolo trebuie sa găsim formule financiare s-o facem profitabilă. Noi, ca Guvern, am reuşit să găsim bani, vreo 800 de milioane de euro în fonduri europene, ca să construim de la Sebeş la Turda”, a spus Şova.
Proiectul autostrăzii Braşov-Borş, denumit Autostrada Transilvania, a fost aprobat în 2003 şi început în 2004, în baza unui contract de 2,2 miliarde de euro încheiat cu compania americană Bechtel, care trebuia executat până cel târziu în 2012.
Pe fondul disputelor politice iniţiate de partidele care s-au succedat la guvernare şi fără bani alocaţi de la buget, proiectul de 415 kilometri a fost derulat într-un ritm lent, iar până în prezent au fost executaţi doar 52 de kilometri.