‘S-a solicitat executarea scrisorii de garanţie a GFR în favoarea DIICOT Iaşi de către Ministerul Transporturilor prin intermediul EximBank, pentru că numai aşa se putea face la Raiffeisen Austria. Raiffeisen Austria a refuzat executarea scrisorii de garanţie. Motivele de legalitate şi de oportunitate pentru care care Raiffeisen Austria a refuzat executarea scrisorii de garanţie îmi scapă”, a spus Şova.
Ministrul a precizat că se va depune o sesizare la DIICOT. ”Ceea ce pot să vă spun este că în cursul zilei de astăzi (miercuri, n.r.) se depune la Parchetul General, la DIICOT o sesizare in rem, împreună cu toate documentele care există în minister, şi există doi metri înălţime de documente în minister în legătură cu această scrisoare, pentru a da procurorilor ocazia să desfăşoare exact ancheta şi să vadă care au fost cauzele şi cine sunt persoanele vinovate de faptul că scrisoarea de garanţie a fost refuzată la plată de către Raiffeisen Austria”, a afirmat Dan Şova.
Acesta susţine că Ministerul Transporturilor şi-a făcut datoria în legătură cu acest subiect. ”Din punct de vedere formal şi al acţiunilor care trebuiau întreprinse, Ministerul Transporturilor şi-a făcut datoria. A cerut în termen legal executarea scrisorii de garanţie. Noi am făcut şi un control, iar rezultatul său va fi pus la dispoziţia DIICOT’, a declarat ministrul Dan Şova.
Şova a arătat că s-a pus problema executării scrisorii de garanţie nu din cauza contractului de privatizare a companiei CFR Marfă, ci la solicitarea DIICOT Iaşi. ‘Solicitarea DIICOT Iaşi este o solicitare legală, a cărei oportunitate sau legalitate nu se pune în discuţie de către Ministerul Transporturilor’, a arătat Dan Şova.
Garanţia de 10 milioane de euro depusă de Grup Feroviar Român pentru participarea la licitaţia pentru privatizarea CFR Marfă nu a fost executată, pentru că beneficiarul nu a îndeplinit condiţiile necesare executării decât după expirarea acesteia, au declarat miercuri, pentru AGERPRRS, reprezentanţii Raiffeisen Bank International (RBI).
‘RBI nu a plătit suma depusă drept garanţie pentru că beneficiarul (Ministerul Transporturilor – n. r.) nu a îndeplinit condiţiile necesare în acest sens, acestea fiind îndeplinite abia după ce garanţia a expirat. Având în vedere condiţiile foarte stricte care guvernează garanţiile bancare, executarea acesteia a trebuit să fie respinsă’, susţin reprezentanţii băncii austriece. Ministerul Transporturilor a transmis, marţi, un comunicat de presă, potrivit căruia Raiffeisen Bank a refuzat executarea scrisorii de garanţie, în valoare de 10 milioane de euro, depusă de omul de afaceri Gruia Stoica pentru participarea la licitaţia pentru privatizarea CFR Marfă, deşi Eximbank a întreprins toate demersurile legale, cu respectarea integrală a tuturor condiţiilor impuse. GFR a depus o garanţie de 10 milioane de euro şi un avans de 20 milioane de euro într-un cont escrow, reprezentând 10% din valoarea acţiunilor CFR Marfă pe care urma să le preia, iar dacă privatizarea s-ar fi încheiat cu succes GFR trebuia să achite încă 172 milioane de euro.
Tranzacţia nu avea nici avizul Consiliului Concurenţei la acea dată, astfel că procesul a fost declarat eşuat, iar statul român s-a angajat la acel moment să scoată din nou la privatizare CFR Marfă în 2015.