Şova: Proiectul Autostrăzii Transilvania nu trebuie să mai aibă culoare politică
Dan Şova a declarat, la Prefectura Cluj, la o reuniune pe tema proiectului privind Autostrada Transilvania, că toţi reprezentanţii autorităţilor din Regiunea de Nord-Vest şi Centru, indiferent din ce partid fac parte, vor ca autostrada să se facă.
„Am venit la Cluj, nu să vorbesc, ci mai mult să ascult, să ştiu exact care sunt propunerile şi soluţiile reprezentanţilor politici din Regiunea de Nord-Vest şi Centru pentru continuarea şi finalizarea Autostrăzii Transilvania. Cred că Autostrada Transilvania este unul dintre proiectele României care nu mai are şi nu trebuie să mai aibă culoare politică. Toţi de la această masă, indiferent de la ce partid sunt, vor ca Autostrada Transilvania să se facă”, a spus Şova.
Reprezentanţii Prefecturii Cluj au afirmat că discuţiile pe tema Autostrăzii Transilvania au loc în contextul realizării unei reţele eficiente de autostrăzi la nivel naţional, prioritate cuprinsă în programul de guvernare 2013-2016.
La întâlnirea de la Cluj participă prefecţi, preşedinţi de consilii judeţene, primari şi parlamentari din judeţele Regiunii de Nord-Vest, dar şi cei ai judeţelor Sibiu şi Alba.
Contractul cu Bechtel pentrul construirea Autostrăzii Transilvania a fost reziliat la finele lunii mai, statul român urmând să plătească companiei americane 37,2 milioane de euro şi datorii de 50 milioane de euro.
Dan Şova afirmase anterior că singura posibilitate pentru continuarea proiectului de construcţie a autostrăzii este parteneriatul public privat sau concesiunea, probabil urmând să fie utilizată a doua variantă.
El a arătat că a discutat cu 4-5 companii de construcţii mari la nivel internaţional interesate să participe la acest proiect, iar după încheierea contractului cu Bechtel va fi realizat un nou studiu de trafic, care să ilustreze situaţia actuală pe respectivul traseu.
„Această autostradă Transilvania va trebui s-o construim în acelaşi sistem cum facem şi cu Comarnic – Braşov sau Craiova – Piteşti, pentru că bani de la buget să construieşti 400 de kilometri de autostradă nu sunt. În momentul în care vom încheia contractul cu Bechtel voi angrena în acest proces inclusiv autorităţile locale, cel puţin cele pe al căror teritoriu trece autostrada, cum e Clujul, Sălajul, Bihorul, pe toată lumea care este interesată. Acolo trebuie sa găsim formule financiare s-o facem profitabilă. Noi, ca Guvern, am reuşit să găsim bani, vreo 800 de milioane de euro în fonduri europene, ca să construim de la Sebeş la Turda”, a declarat ministrul la emisiunea „După 20 de ani”, difuzată în 12 mai de Pro TV.
Proiectul autostrăzii Braşov-Borş, denumit Autostrada Transilvania, a fost aprobat în 2003 şi început în 2004, în baza unui contract de 2,2 miliarde de euro încheiat cu Bechtel, care trebuia executat până cel târziu în 2012.
Pe fondul disputelor politice iniţiate de partidele care s-au succedat la guvernare şi fără bani alocaţi de la buget, proiectul de 415 kilometri a fost derulat într-un ritm lent, iar până în prezent au fost executaţi doar 52 de kilometri.