‘S-a născut din partea jurnaliştilor sau din partea societăţii civile, din partea colegilor din Parlament, întrebarea legitimă referitoare la ce se va finanţa din acciză. În primul rând aş lămuri faptul că se vor construi autostrăzi şi acum aş vrea să pun la dispoziţia dumneavoastră să vedeţi cei 697 de kilometri, la care ne-am gândit noi într-o primă variantă că ar putea fi finanţaţi din acciză’, a precizat ministrul citat.
Dan Şova a arătat că Guvernul, împreună cu Parlamentul, vor stabili în fiecare an care vor fi proiectele finanţate.
Astfel, din acciză se poate realiza Autostrada Alexandria – Craiova – 140 de km, Autostrada Craiova – Calafat – 85 km, Târgu Mureş-Târgu Neamţ – 211 km, Gilau-Suplacu de Barcău – 101 km, Bucureşti – Giurgiu – 60 km, Paşcani- Suceava Siret – 100 km.
Acciza pentru benzină şi motorină a crescut cu 7 eurocenţi de la 1 aprilie. În prezent, acciza reprezintă 30% din preţul final la benzină şi 26% la motorină.
Premierul Victor Ponta a explicat, la începutul săptămânii trecute, că acciza la carburanţi va aduce venituri anuale la bugetul de stat de 2,4 miliarde de lei, echivalentul a 600 milioane de euro, dar şi că o parte din bani va merge pentru cofinanţarea proiectelor de dezvoltare a infrastructurii, aprobate de Uniunea Europeană.
Pe de altă parte, în data de 2 aprilie 2014, Guvernul a adoptat Ordonanţa de Urgenţă prin care se restituie transportatorilor licenţiaţi în UE care efectuează transport rutier de mărfuri cu autovehicule cu o greutate brută maximă autorizată de cel puţin 7,5 tone suma de 4 eurocenţi din acciza suplimentară de 7 eurocenţi pe litrul de combustibil. Ordonanţa a avut în vedere faptul că sectorul transporturilor de bunuri poate influenţa pe orizontală evoluţia preţurilor în întreaga economie naţională, potrivit sursei citate.