Şova: Vom găsi soluţia pentru a desecretiza contractul de la Roşia Montană

Senatorul PSD Dan Şova a declarat, vineri, că actuala guvernare va găsi soluţia pentru a desecretiza contractul Roşia Montană, el arătând că, dacă acesta este un contract bun, atunci trebuie cunoscut de toată lumea, iar dacă e făcut în defavoarea României trebuie să intre sub incidenţa DNA.
Economica.net - vin, 20 iul. 2012, 16:25
Şova: Vom găsi soluţia pentru a desecretiza contractul de la Roşia Montană

„Fie că doresc, fie că nu doresc cei de la RMGC, aşa cum s-au găsit soluţii – şi spuneam în opoziţie că aceste contracte cu băieţii deştepţi, dacă ne referim strict la chestiunea juridică, în mod cert pot fi desfiinţate şi iată că două înţeleg că deja s-au desfiinţat – vom găsi soluţia pentru a desecretiza acest contract pentru că, repet: dacă e un contact bun, trebuie cunoscut de toată lumea, iar dacă nu e un contract în favoarea ţării şi e făcut cu încălcarea intereselor României, trebuie apreciat de către DNA aşa cum trebuie”, a spus Şova, într-o conferinţă de presă.

Senatorul PSD a subliniat că, atunci când este vorba despre bogăţii ale subsolului, care fac parte din domeniul public al statului, nu pot exista contracte secrete.

„Dacă acest contract este atât de avantajos României, nu înţeleg de ce cei de la Gold Corporation au invocat diverse lucruri pentru a nu fi desecretizat. Ceea ce e în interesul României, al beneficiului României, trebuie cunoscut de toată lumea, ca să ne bucurăm cu toţii de binefaceri”, a spus Şova.

El a criticat poziţia RMGC potrivit căreia pentru desecretizarea contractului trebuie schimbată legea.

„Să spui în eter, aşa, că trebuie schimbată legea… Eu ştiu că, atunci când e vorba de bogăţii ale subsolului, contractele secrete nu-şi au locul. Este o prevedere a Legii finanţelor publice 500/2002 – nu sunt posibile aceste contracte secrete în materia resurselor naturale ale ţării”, a subliniat Şova.

Roşia Montană Gold Corporation precizează, referindu-se la intenţia premierului Victor Ponta de a cere desecretizarea contractului pentru Roşia Montană, că documentul de asociere cu statul român e public, dar contractul de licenţă e clasificat, fiind necesară schimbarea legii pentru desecretizare.

„Compania Roşia Montană Gold Corporation respectă toate prevederile legale în vigoare. Contractul de asociere dintre statul român prin Minvest Deva şi Gabriel Resources, compania listată la Bursa din Toronto, precum şi actualizările acestuia, sunt documente publice, disponibile atât la Registrul Comerţului, cât şi pe site-ul Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, putând fi găsite la adresa http://www.minind.ro (Domenii/ Sectoare-Resurse minerale-Contracte-RMGC). În ceea ce priveşte contractul de licenţă, acesta reprezintă informaţie clasificată, conform legii. Dacă statul român modifică legea şi permite desecretizarea licenţelor miniere, noi vom respecta legea, ca şi până acum”, precizează RMGC într-o declaraţie remisă MEDIAFAX.

Premierul Victor Ponta a anunţat că cere desecretizarea contractului de la Roşia Montană şi că va solicita direct companiei investitoare să accepte acest demers, spunând că nu ar fi nimic de ascuns dacă acel contract ajută România şi i s-a făcut lobby „de la cel mai înalt nivel”.

„Aşa cum am promis, vreau desecretizarea contractului de la Roşia Montană. Ştiu că se vor supăra mulţi, ştiu că voi stârni din nou muşuroiul de interese. Sunt curios ce vor mai inventa pentru a crea o nouă diversiune. Am constatat că foarte mulţi sunt total dezinteresaţi să discutăm despre acest contract”, a spus Ponta într-o postare pe Facebook.

El precizează că solicitarea de desecretizare a contractului va fi transmisă după ce va discuta cu miniştrii implicaţi.

„După o discuţie cu miniştrii, voi cere direct companiei respective să accepte desecretizarea. Dacă acel contract ajută atât de tare România, n-ar avea nimic de ascuns, nu? Doar i s-a făcut lobby de la cel mai înalt nivel…”, afirmă şeful Guvernului.

În luna mai, premierul a declarat că decizia care va fi luată de Guvern în proiectul Roşia Montană presupune îndeplinirea în prealabil a trei condiţii, respectiv existenţa unor garanţii privind protecţia mediului, realizarea unei renegocieri privind participaţia statului român şi decuplarea totală a proiectului de lobby-ul şi interesul politic.

El a adăugat că nu poate indica la acest moment dacă cele trei condiţii vor fi îndeplinite înainte de alegeri, după alegeri „sau poate niciodată”.

Tot atunci, Ponta l-a acuzat pe preşedintele Traian Băsescu de faptul că, deşi ocupă prima poziţie a ţării, face lobby în favoarea unei companii private în proiectul Roşia Montană şi a arătat că un proiect de asemenea anvergură nu trebuie realizat prin lobby politic.

Ulterior, într-un interviu acordat Bloomberg în 8 iunie, premierul Ponta a declarat că Guvernul vrea să amâne până după alegerile parlamentare deciziile privind gazele de şist şi proiectul Roşia Montană.

La Roşia Montană, judeţul Alba, se află cel mai important zăcământ de aur din România. Acesta, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur şi 1.600 de tone de argint, a fost concesionat în vederea exploatării către compania RMGC. Compania este controlată de firma canadiană Gabriel Resources, care deţine 80,46% din capitalul social. Statul, prin firma Minvest Deva, are o participaţie de 19,31% în RMGC.

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...