„Tendinţa în cazul calităţii creditului devine negativă pentru companii, în special pentru cele care au un rating speculativ, din cauza înăspririi condiţiilor financiare”, apreciază agenţia citată de Agerpres.
„Sectorul imobiliar rămâne unul din cele mai expuse sectoare. Pentru băncile europene, deşi va apărea o deteriorare a calităţii activelor, pierderile din creditare doar se vor normaliza”, se arată în raport.
S&P estimează că intrarea în incapacitate de plată companiilor europene care au un rating speculativ va creşte gradual şi va ajunge la 3,75% până în iunie 2024, de la 3,4% în august.
Inflaţia ridicată şi creşterea economică modestă au determinat BCE să majoreze dobânda de referinţă pentru a zecea oară la rând. Ca urmare a decizie adoptate săptămâna trecută, dobânda plătită de BCE pentru depozitele băncilor comerciale a ajuns la 4%, cel mai ridicat nivel de la lansarea monedei euro în 1999. În urmă cu doar 14 luni, aceeaşi dobândă era la un minim record de minus 0,5%, ceea ce însemna că băncile plăteau pentru a-şi depozita numerarul în siguranţă la BCE.