S&P Global: Activitatea economică în zona euro a scăzut în aprilie, dar mai puțin decât se estimase inițial
Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) în zona euro, care măsoară activitatea în industrie şi sectorul serviciilor, a scăzut la 45,8 puncte în aprilie, de la 47,3 puncte luna precedentă, în timp ce datele preliminare indicaseră un nivel de 45,5 puncte. Este cel mai sever declin începând din mai 2020.
„Acest declin se vede în statele din zona euro, indicii regionali PMI din Franţa şi Italia arătând o scădere a producţiei, şi o stagnare în Germania şi Spania”, a apreciat Cyrus de la Rubia, economist şef la Hamburg Commercial Bank.
Un indicator PMI de peste 50 de puncte arată o expansiune a economiei, iar sub valoarea de 50 de puncte indicatorul reflectă o contractare a economiei.
Indicele care măsoară producţia, integrat în PMI, a scăzut sub pragul de 50 puncte, la 48,5 puncte în aprilie, de la 50,4 puncte luna precedentă.
Producătorii sunt optimişti privind creşterea economică în următoarele 12 luni. Companiile şi-au majorat numărul de angajaţi pentru a 27-a lună consecutiv. În privinţa preţurilor, datele S&P Global arată un echilibru mai mare între cerere şi ofertă, ceea ce a dus la scăderea costurilor de producţie.
Indicele privind preţurile de producţie a scăzut la 51,6 puncte în aprilie, de la 53,4 puncte luna precedentă, cel mai redus nivel din ultimele 29 de luni. „Cu toate acestea, băncile centrale nu au motiv să se relaxeze, deoarece atât datele PMI cât şi cele privind inflaţia continuă să reflecte presiuni semnificative asupra preţurilor”, a avertizat Cyrus de la Rubia.
Potrivit unei estimări preliminare publicate marţi de Eurostat, rata anuală a inflaţiei în zona euro a crescut până la 7% în aprilie 2023, de la un nivel de 6,9% înregistrat în martie. Cifra anunţată de Eurostat este uşor peste estimările analiştilor, care mizau pe o stagnare a inflaţiei la 6,9%.
Pe de altă parte, datele Eurostat arată că inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a scăzut în mod suprinzător până la 7,3% în aprilie, de la 7,5% în martie. Inflaţia de bază este indicatorul urmărit cu atenţie de către BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.