Miercurea trecută, Banca Naţională a Ungariei a avertizat OTP Bank, cea mai mare bancă independentă din Europa Centrală, cu privire la riscurile care ar putea apărea de pe urma activităţilor sale din Rusia precum şi a tranzacţiilor cu plăţi, din cauza sancţiunilor occidentale impuse Rusiei, precum şi a diferenţelor dintre regulile ruseşti şi cele ale Uniunii Europene referitoare la spălarea banilor, finanţarea terorismului şi respectarea normelor.
„Una din principalele evaluări ale sistemului bancar din Ungaria sau ale oricărui sistem bancar pe care îl analizăm este dacă autoritatea de reglementare bancară este independentă de influenţa politică. Faptul că Banca Naţională a Ungariei a emis un astfel de avertisment, pentru noi, este extrem de important cu privire la independenţa lor. Aşa că este un element pozitiv”, a declarat directorul S&P pentru instituţii financiare europene, Anna Lozmann într-un interviu pentru Reuters.
La finele lunii aprilie, S&P a confirmat ratingul suveran al Ungariei la „BBB minus” cu perspectivă stabilă dar a subliniat că propunerile repetate referitoare la limitarea independenţei Băncii Naţionale ar putea reprezenta „un risc semnificativ în jos” în ceea ce priveşte evaluarea sa asupra sectorului bancar local.
OTP şi-a redus treptat operaţiunile în Rusia, după invadarea Ucrainei, chiar dacă are a treia cea mai mare expunere din rândul băncilor europene, după Raiffeisen Bank şi UniCredit.
„Odată cu trecerea timpului expunerea s-a redus şi, în cazul Rusiei, în prezent vorbim doar de un impact de aproximativ 6 până la 10 puncte de bază pentru CET1. Deci nu este ceva semnificativ în sensul că ar provoca probleme de capitalizare dar desigur că există riscul de prejudiciere a reputaţiei. Dintr-o perspectivă de rating, credem că este un lucru bun că şi-au redus expunerea pe Rusia”, a explicat Lukas Freund, director asociat la S&P pentru instituţii financiare europene.
Guvernul condus de Viktor Orban i-a nemulţumit pe aliaţii din UE şi NATO prin menţinerea unor legături strânse de afaceri cu Rusia, chiar şi după invadarea Ucrainei, precum şi prin refuzul de a trimite arme Ucrainei.
La nivel regional, analiştii de la S&P se aşteaptă la o creştere cu o singură cifră a activităţii de creditare pentru băncile din Europa Centrală, după recentele reduceri agresive de dobândă din regiune, şi prognozează că băncile vor continua să genereze profituri solide. Cu toate acestea, în condiţiile în care marjele de dobândă au atins probabil vârful, băncile vor trebui să îşi intensifice eforturile pentru a creşte eficienţa, este de părere Markus Schmaus, directorul de analiză pentru instituţii financiare la S&P.
Principalele riscuri la adresa băncilor din regiune decurg din orice noi taxe bancare, intervenţia guvernamentală şi evoluţiile geopolitice, potrivit S&P.
De asemenea, Markus Schmaus crede că este puţin probabil ca firmele din sectorul fintech precum şi start-up-urile să perturbe modelul de afaceri al băncilor tradiţionale, în condiţiile în care acestea din urmă se adaptează rapid la provocările ridicate de digitalizare.