În noiembrie, Nissan a anunţat că va renunţa la 9.000 de angajaţi, sau aproximativ 6% din forţa sa globală de muncă, şi va reduce capacitatea de producţie cu 20%, după ce a raportat pierderi trimestriale de 61 milioane de dolari, scrie Agerpres.
„Perspectiva negativă reflectă opinia noastră că solvabilitatea companiei va continua să se deterioreze dacă profitabilitatea nu se îmbunătăţeşte şi nu este asigurat un flux de numerar pozitiv”, se arată în comunicatul S&P.
Nissan a majorat stimulentele de vânzări pentru a-şi reduce nivelul ridicat al stocurilor, cauzat de încetinirea vânzărilor de maşini în America de Nord, principala piaţă a companiei, a apreciat agenţia de evaluare financiară.
Luna trecută, producătorii auto niponi Honda Motor şi Nissan Motor au semnat un acord de bază referitor la discuţiile privind fuziunea, în speranţa de a crea un gigant care să supravieţuiască concurenţei agresive din China, care afectează sectorul auto global.
Mitsubishi Motors Corp, deţinut în proporţie de 24,5% de Nissan, a semnat de asemenea Memorandumul de Înţelegere şi probabil va face parte din grup, decizia finală fiind aşteptată până la finalul lunii.
O astfel de alianţă ar crea al treilea mare grup auto mondial, în funcţie de numărul de vehicule vândute într-un an, după Toyota şi Volkswagen, într-un moment în care producătorii auto tradiţionali se confruntă cu provocări din partea Tesla şi a rivalilor chinezi. Honda are o capitalizare de piaţă de peste 40 de miliarde de dolari, în timp ce Nissan este evaluat la aproximativ 10 miliarde de dolari.
Grupul auto francez Renault, cel mai mare acţionar de la Nissan, este deschis în principiu la ideea unei fuziuni între Honda şi Nissan.