Datoriile care vor ajunge la maturitate pe pieţele emergente, exceptând China, vor atinge o medie de 47 de miliarde de dolari pe an între 2024 şi 2027, comparativ cu 20 de miliarde de dolari în acest an, potrivit calculelor S&P, scrie Agerpres.
„Concurenţa emitenţilor pentru lichiditate va fi acerbă în următorii doi ani”, susţine echipa de analiştii de la S&P condusă de Elijah Oliveros-Rosen într-un raport publicat miercuri. „Este foarte posibil ca emitenţii să aştepte până în 2025 pentru a se refinanţa, şi probabil vor acces pieţele în 2024 la dobânzi încă foarte mari. Aceste condiţii ar putea fi nesustenabile pentru mulţi emitenţi, conducând la insolvenţe şi falimente”, avertizează analiştii.
Dobânzile ridicate pentru o perioadă mai lungă de timp, încetinirea ritmului de creştere a economiei mondiale şi dolarul puternic vor pune mai multe presiuni asupra firmelor mai slabe. America Latină este un punct slab în rândul economiilor emergente, în condiţiile în care în luna august regiunea a fost responsabilă pentru 13 din cele 14 insolvenţe ale companiilor.
Potrivit calculelor Bloomberg, media costurilor cu împrumuturile în dolari ale emitenţilor din economiile emergente a urcat săptămâna aceasta la 11,8%, cel mai ridicat nivel de după luna noiembrie 2022.