Spania a somat SUA să îi furnizeze informaţii despre presupusa interceptare a milioane de convorbiri
„Aceste practici, dacă se adeveresc, sunt nepotrivite şi inaceptabile între ţări aliate şi prietene”, a subliniat ministerul într-un comunicat.
Acest mesaj a fost adresat ambasadorului american James Costos, convocat luni la sediul ministerului, la Madrid, în contextul în care, potrivit ziarului El Mundo, Statele Unite au spionat peste 60 de milioane de convorbiri în Spania, în perioada decembrie 2012-ianuarie 2013.
În cursul discuţiilor între ambasador şi secretarul de stat spaniol pentru Uniunea Europeană (UE) Iñigo Mendez de Vigo, acesta din urmă a „somat autorităţile din Statele Unite să furnizeze toate informaţiile necesare despre presupusele ascultări efectuate în Spania”, a anunţat ministerul spaniol.
Ambasadorul a scris, la rândul său, într-un comunicat, că Statele Unite vor „continua consultările cu aliaţii lor, prin intermediul canalelor diploamtice obişnuite, pentru a răspunde preocupărilor exprimate”.
Potrivit unui document prezentat ca provenind de la fostul analist al Agenţiei americane pentru Securitate Naţională (NSA) Edward Snowden, publicat luni de El Mundo, această agenţie „a spionat 60.506.610 de apeluri telefonice” în Spania, începând de la 10 decembrie 2012 şi până la 8 ianuarie 2013.
Potrivit ziarului, NSA „nu a înregistrat conţinutul apelurilor, ci numărul de serie al telefoanelor, locul unde se aflau, numărul de telefon de pe cartelele SIM utilizate şi durata apelurilor”.
El Mundo oferă asigurări că a obţinut un acord cu jurnalistul Glenn Greenwald, deţinătorul dosarelor pe care i le-a încredinţat Edward Snowden, pentru a divulga în exclusivitate partea care se referă la Spania a acestor documente.