„Ne confruntăm cu o situaţie extremă, iar prima noastră obligaţie este să stabilizăm finanţele publice”, a declarat un purtător de cuvânt al executivului, după încheierea unei şedinţe de guvern.
Spania s-a angajat faţă de liderii europeni să coboare deficitul bugetar de la 8,51% anul trecut la 5,3%.
Această ţintă nu va fi atinsă „cu orice preţ”, a afirmat purtătorul de cuvânt, subliniind necesitatea de „a-i susţine pe cei ce au nevoie de ajutor şi de a nu bloca înfiinţarea de locuri de muncă şi creşterea economică”. Şomajul din Spania se situează la circa 23%.
Guvernul a decis să nu reducă pensiile şi să nu scadă salariile angajaţilor publici, acestea urmând să fie menţinute la nivelul actual. De asemenea, vor fi îngheţate ajutoarele de şomaj şi cheltuielile sociale.
„Spania nu va creşte TVA pentru a nu afecta consumatorii şi recuperarea economică, dar va majora taxa pentru marile companii”, a spus reprezentantul Consiliului de Miniştri.
Majoritatea analiştilor estimau că Spania are nevoie de reduceri de cheltuieli şi creşteri de venituri echivalente cu 50 de miliarde de euro, luând în calcul recesiunea prognozată pentru acest an la 1,7%.
Diferenţa dintre suma anunţată de guvern şi necesarul estimat ar trebui să fie asigurată de autorităţile regionale şi locale, aflate însă într-o situaţie financiară dificilă după impactul devastator al crizei financiare asupra pieţei imobiliare din Spania.
Guvernul de la Madrid a adoptat şi în decembrie un pachet de măsuri de austeritate de 15 miliarde de euro, incluzând creşteri de taxe şi scăderea cheltuielilor.