Guvernul spaniol analizează condiţiile unui astfel de pachet de ajutor extern şi a anunţat că va lua o decizie doar după ce are mai multă claritate privind necesarul de finanţare.
Spania a înlocuit Grecia, Irlanda şi Portugalia, devenind în acest an centrul atenţiei în criza datoriilor, după ce băncile lovite de prăbuşirea pieţei imobiliare, regiunile cu datorii mari, o a doua recesiune în trei ani şi creşterea îndatorări statului au neliniştit investitorii, potrivit CNBC.
„Ne mişcăm, facem paşi, pregătiri. Lucrurile se vor cristaliza în noiembrie”, a declarat, pentru Reuters, un înalt oficial implicat în discuţiile pentru un posibil ajutor destinat Spaniei.
La solicitarea de a clarifica dacă afirmaţiile sale înseamnă că Spania va cere ajutor în noiembrie, oficialul a afirmat: „Sunt încrezător că se va întâmpla în noiembrie”.
O a doua sursă citată de Reuters a indicat, de asemenea, luna noiembrie ca cel mai probabil moment pentru o acţiune din partea Madridului, scrie CNBC.
„Dacă ar trebui să fac un pariu, ar fi mai degrabă în noiembrie decât în octombrie, asta dacă va exista. Atunci ar fi un pachet, ai avea Grecia, Cipru şi Spania. Cred că nu şi Slovenia. Asta pentru că germanii şi alţii nu vor să meargă de mai multe ori în parlamentele naţionale, unde să poarte dezbateri dificile”, a spus un oficial din zona euro.
Opinia publică în Germania, dar şi în Finlanda sau Olanda, se opune tot mai puternic sprijinirii altor state din zona euro. Un pachet de ajutor extern ar trebui să primească aprobare parlamentară în Germania şi Finlanda.
O a altă sursă, care a discutat cu parlamentari germani, a afirmat că aceştia nu vor putea fi convinşi să voteze pentru un program de ajutor „decât dacă este o problemă de viaţă şi de moarte”.
De asemenea, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, şi ministrul de Finanţe, Wolfgang Schauble, consideră că mai au „o singură şansă” în parlamentul german să consolideze zona euro, a spus sursa.