„Se vorbeşte de un plan de salvare de până la 100 de miliarde de euro, dar încă nu s-a stabilit exact”, a declarat un oficial european.
Teleconferinţa miniştrilor Finanţelor din zona euro a început la ora 16.00 (17.00, ora României).
Preşedintele Băncii Centrale a Germaniei (Bundesbank), Jens Weidmann, a recomandat Spaniei să solicite asistenţă prin intermediul Fondului european de stabilitate financiară (FESF), în contextul în care Madridul încă nu a cerut ajutor financiar european.
„Dacă Spania se simte depăşită din punctul de vedere al finanţării, trebuie să utilizeze instrumentele create în acest sens”, a spus Weidmann într-un interviu acordat Welt am Sonntag.
Într-un interviu acordat Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, Volker Kauder, un apropiat al cancelarului Angela Merkel, îşi exprima convingerea că Spania va solicita asistenţă financiară europeană pentru sistemul bancar.
La rândul său, Jean-Claude Juncker solicită o soluţie urgentă pentru sistemul bancar spaniol, în contextul în care miniştrii Finanţelor din zona euro se vor reuni sâmbătă după-amiază pentru a discuta despre situaţia Spaniei. „Va trebui să se găsească rapid o soluţie”, a declarat Jean-Claude Juncker, şeful Eurogrup, explicând că problemele Spaniei nu se compară cu cele ale Greciei, dat fiind că se limitează la sistemul bancar.
Oficiali europeni au declarat pentru Reuters că Spania ar urma să solicite zilele acestea asistenţa Uniunii Europene pentru recapitalizarea sistemului bancar. Spania ar deveni astfel a patra ţară – după Grecia, Irlanda şi Portugalia – care solicită asistenţă externă de la izbucnirea crizei din Europa.
Conform experţilor de la FMI, băncile spaniole ar trebui să suplimenteze capitalul cu 40 de miliarde de euro.