Spania cere UE să găsească un compromis cu China pentru taxele vamale la importurile de vehicule electrice

Uniunea Europeană ar trebui să caute un compromis şi un rezultat negociat cu Beijingul, susţin oficialii din Spania, înaintea votului crucial de vineri privind impunerea de taxe vamale suplimentare la importurile de vehicule electrice (EV) din China, transmite Reuters.
AGERPRES - vin, 04 oct. 2024, 09:28
Spania cere UE să găsească un compromis cu China pentru taxele vamale la importurile de vehicule electrice

În loc să impună taxe, UE „ar trebui să menţină deschise negocierile … dincolo de data votului” pentru a ajunge la un acord privind preţurile şi relocarea producţiei de baterii în blocul comunitar, se arată într-o scrisoare a ministrului spaniol al Economiei, Carlos Cuerpo, adresată vicepreşedintelui Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, şi consultată de Reuters.

„Sunt multe în joc pentru industria noastră internă. Trebuie să găsim un echilibru, tehnic şi politic, pentru a ne asigura că ne apărăm interesele industriale şi evităm o confruntare pe scară largă cu jucători strategici, cum e China”, susţine Cuerpo, atrăgând atenţia că Spania este al doilea mare producător auto din UE, scrie Agerpres.

Premierul Pedro Sanchez a declarat luna trecută, în timpul vizitei în China, că UE ar trebui să-şi reconsidere poziţia privind taxele şi a cerut Bruxelles-ului şi Beijingului să evite un război comercial.

Tarifele vamale provizorii care se aplică din 5 iulie celor trei producători chinezi din eşantion sunt de 17,4% pentru automobilele BYD, de 19,9% pentru automobilele Geely şi de 37,6% pentru automobilele SAIC. Vineri, statele membre UE vor vota pentru impunerea tarifelor timp de cinci ani.

Propunerea Comisiei Europene poate fi implementată numai dacă o majoritate calificată de 15 state membre UE, reprezentând 65% din populaţia blocului comunitar, nu votează împotrivă.

Surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat pentru Reuters că Franţa, Grecia, Italia şi Polonia vor vota în favoarea taxelor vamale, ceea ce va fi suficient pentru adoptarea deciziei. Sursele au adăugat că Germania intenţionează să se opună.

Volkswagen şi Renault sunt printre producătorii auto care deja fabrică EV în Spania, în timp ce grupul chinez Chery Auto a înfiinţat o societate mixtă cu firma spaniolă EV Motors pentru a produce maşini la prima sa fabrică din Europa.

Conform datelor Comisiei Europene, capacitatea excedentară a Chinei, de trei milioane EV pe an, care trebuie exportată, este dublă faţă de mărimea pieţei UE. Ţinând cont de taxele vamale impuse de Statele Unite şi Canada, cea mai mare parte a vehiculelor electrice va ajunge în Europa.

Te-ar mai putea interesa și
Ungaria – Premierul Orban avertizează că UE se îndreaptă către un război rece economic cu China: „Vrem să continuăm relațiile comerciale cu ambele părţi”
Ungaria – Premierul Orban avertizează că UE se îndreaptă către un război rece economic cu China: „Vrem ...
Premierul ungar Viktor Orban a avertizat vineri că Uniunea Europeană se îndreaptă către un "război rece economic" cu China, în condiţiile în care liderii blocului european se pregătesc......
Start-Up Nation – 177 de furnizori de formare profesională s-au înscris în prima etapă a programului
Start-Up Nation – 177 de furnizori de formare profesională s-au înscris în prima etapă a programului
Un număr de 177 de furnizori de formare profesională s-au înscris în cadrul primei etape a programului Start-Up Nation, ...
Revolut cere patronului Facebook să îşi ia angajamente faţă de rambursarea sumelor pierdute de victimele fraudelor
Revolut cere patronului Facebook să îşi ia angajamente faţă de rambursarea sumelor pierdute de victimele fraudelor
Revolut cere companiei Meta să contribuie la restituirea sumelor pierdute de victimele fraudelor facilitate de platformele ...
Datoria guvernamentală a scăzut la 51,4% din PIB, în iunie, de la 51,5% cât era în mai
Datoria guvernamentală a scăzut la 51,4% din PIB, în iunie, de la 51,5% cât era în mai
Datoria administraţiei publice (datoria guvernamentală) a coborât, în iunie 2024, până la 860,132 miliarde lei, de ...