Spania confirmă liberalizarea pieței forței de muncă de la 1 ianuarie 2014

Economica.net
17 12. 2013
spania__steag_spania_64492800_90666800_95262700

Aceste precizări apar după ce, la sfârșitul lunii noiembrie, Ambasada anunța că autoritățile spaniole vor adopta toate măsurile necesare pentru aplicarea la timp și în condiții optime a măsurii de liberalizare a pieței forței de muncă pentru români. Autoritățile competente urmează să transmită în teritoriu, la toate birourile pentru ocuparea forței de muncă, o comunicare privind ridicarea, începând cu data de 1 ianuarie 2014, a restricțiilor privitoare la angajarea cetățenilor români.

Mențiunea referitoare la lipsa dreptului la muncă, înscrisă în unele certificate de rezidență, nu va mai produce efecte juridice începând cu 1 ianuarie 2014 și, drept urmare, nu mai influențează accesul pe piața muncii și angajarea propriu-zisă. Cu toate acestea, românii care doresc schimbarea certificatelor de rezidență cu unele noi, în care să nu mai apară această mențiune, se pot adresa Birourilor pentru străini sau Comisariatelor de poliție din regiunile unde au sau doresc să-și stabilească reședința.

Pentru obținerea unui nou certificat de rezidență trebuie îndeplinite condițiile legale general valabile: documentul de înregistrare în regimul corespunzător de contribuabil la serviciile de asigurări sociale sau contractul de muncă înscris la Serviciul public de ocupare a forței de muncă sau documentul de înregistrare a stabilirii sediului social pentru angajați sau lucrători pe cont propriu.

În schimb, potrivit celor mai recente reglementări generale pentru toți străinii, românii care în momentul solicitării preschimbării certificatului de rezidență nu desfășoară activități legale și, prin urmare, nu au venituri trebuie sa aducă dovezi clare potrivit cărora dispun de mijloace de întreținere suficiente pentru sine și persoanele aflate în întreținere, așa cum ar fi extrase de cont, cecuri, proprietăți, cărți de credit, precum și asigurarea medicală.

Ambasada României de la Madrid le atrage atenția românilor să nu solicite preschimbarea certificatului de rezidență decât dacă îndeplinesc condițiile necesare obținerii unuia nou. În plus, misiunea diplomatică românească precizează că certificatele de înregistrare ale cetățenilor europeni nu expiră niciodată, indiferent de format. Prin urmare, preschimbarea acestora nu este obligatorie.

De la 1 ianuarie 2014, înscrierea contractului de muncă la serviciile spaniole de asigurări sociale, adică angajarea propriu-zisă, se poate face și pe baza documentului național de identitate. În decurs de trei luni, angajatul trebuie să prezinte certificatul de rezidență, care se poate obține în virtutea existenței unui contract de muncă.

Pe de altă parte, membrii familiilor românilor care solicită stabilirea reședinței în Spania trebuie să demonstreze că însoțesc cetățeanul rezident sau reîntregesc familia, sunt căsătoriți cu cetățenii rezidenți, sunt copii ai acestora sau ai soțului/soției acestuia și au vârsta mai mică de 21 de ani. Cei care au mai mult de 21 de ani trebuie să demonstreze că dispun de mijloace proprii de întreținere sau pot aduce un certificat de handicap, care să ateste că se află în întreținerea părinților. În sfârșit, părinții cetățenilor rezidenți se pot stabili în Spania cu dovada faptului că dispun de mijloace proprii de întreținere.