„Vreţi ca regiunea Catalonia să fie un stat?” şi, dacă da, „Vreţi ca el să fie independent?” – după ani de controverse, cele două întrebări au fost tipărite pe milioane de buletine de vot, o consultare publică simbolică – fără consecinţe cu caracter obligatoriu ca ale referendumului din Scoţia de la 18 septembrie -, dar extrem de aşteptată.
Pentru aceasta, liderul regiunii, naţionalistul conservator Artur Mas, şi-a asumat riscul de a fi dat în judecată pentru ‘insubordonare civilă’, în numele ‘libertăţii de exprimare’ şi al ‘libertăţii ideologice’ a poporului din Catalonia.
Tribunalul Constituţional a suspendat de două ori, la sesizarea Madridului, organizarea unei consultări pe acest subiect. Prin urmare, este vorba de un vot alternativ organizat de Executivul catalan cu voluntari, fără recensământ sau comisie electorală, informează Agerpres.
Circa 5,4 din cei 7,5 milioane de locuitori din regiune, dintr-o populaţie totală a Spaniei de 47 de milioane, îşi pot exprima opinia, inclusiv tineri de peste 16 ani şi străini.
Totuşi, această cifră nu va fi atinsă, din moment ce susţinătorii respingerii independenţei vor boicota consultarea. Cele mai optimiste estimări evocă astfel două milioane de persoane care ar urma să fie prezente la vot.
Potrivit ultimelor sondaje, jumătate dintre locuitorii acestei bogate regiuni muntoase şi de coastă din nord-estul Spaniei susţin independenţa. 20% se opun ferm, iar o treime sunt mai puţin decişi, fiind mai degrabă favorabili unei mai mari autonomii.
Premierul spaniol Mariano Rajoy a declarat sâmbătă că nimeni nu va distruge unitatea Spaniei atât timp cât el va fi şeful Guvernului.
„Ceea ce se va întâmpla mâine (n.r. – duminică) poate fi numit oricum, numai nu referendum, nici consultare, nici altceva care să-i semene, şi nici măcar nu îl voi califica (evenimentul). Sigur este că el nu va avea niciun efect”, a spus Rajoy în faţa militanţilor partidului său, reuniţi la Caceres