În ultimii doi ani, a mai arătat ministrul, au fost anulate peste 78.000 de înscrieri fictive în sistemul de asigurări sociale sau contracte de muncă false. În plus, în 2012, autorităţile au eliminat şi 730 de companii fictive, precum şi alte 1.348 identificate ca atare în 2013. Scopul acestor peste 2.000 de companii înregistrate doar pe hârtie era doar acela de a înşela; ele nu aveau activitate economică.
Aceste date provizorii au fost prezentate marţi, după ce, cu câteva ore înainte, Ministerul de Interne anunţa că Garda Civilă a dezmembrat o reţea de infractori care oferea contracte şi locuri de muncă false în schimbul unor sume de bani. În urma operaţiunii denumite Relisto au fost reţinute 422 de persoane, care au provocat daune financiare administraţiei publice – cotizaţii şi indemnizaţii de şomaj – estimate la peste 2,6 miliarde de euro.
Ministrul Báñez susţine că toate aceste date scoase la iveală de planul menţionat sunt valoroase pentru sistem şi pentru întreaga societate spaniolă. Ea a ţinut să sublinieze că acest plan, alături de reforma pieţei forţei de muncă, adoptată de guvernul conservator din care face parte, sunt în măsură să indice îmbunătăţirea situaţiei în sector. ‘Astăzi, piaţa forţei de muncă este stabilizată, iar provocarea pentru 2014 o constituie creşterea economiei, care să se traducă foarte curând în crearea netă de locuri de muncă’, a spus ea.
Cu doar o zi înainte, ministrul spaniol al economiei şi concurenţei, Luis de Guindos, confirma luni relansarea economiei spaniole şi anunţa în avans că, în ultimul trimestru al anului trecut, PIB-ul ţării a înregistrat o creştere de 0,3%. Aceste date, anunţate de ministrul economiei în faţa comisiei parlamentare de specialitate, indică ‘o relansare a economiei, încă fragilă – însă o recuperare’, a precizat De Guindos.
Totodată, potrivit ministrului, întrucât creşterea economică îşi menţine tendinţa de creştere (0,1% din PIB în al treilea trimestru al anului), de acum, relansarea poate fi considerată o realitate. În plus, el s-a referit de asemenea la posibilitatea ca în prima jumătate a anului să apară noi locuri de muncă şi să nu mai crească rata şomajului.