Spania este pregătită să ceară ajutor financiar de la statele zonei euro – oficial
Madrid a identificat o formulă acceptabilă pentru cererea de ajutor financiar, o schimbare semnificativă a poziţiei faţă de această vară, şi aşteaptă să fie rezolvaţi factori externi, precum modul în care vor fi influenţate ţări membre ca Italia.
Un oficial din Ministerul Economiei şi Finanţelor a declarat că Spania nu are nevoie de noi fonduri de la Mecanismul European de Stabilitate, fondul de urgenţă al zonei euro, dar nu va avea probleme în a cere o linie de credit pentru a întruni condiţiile BCE pentru achiziţiile de obligaţiuni.
Înainte de a putea transmite solicitarea, va fi necesar un acord asupra coordonării cu partenerii europeni ai Spaniei. Anterior, percepţia pieţelor financiare era că unul dintre principalele motive ale întârzierii era reticenţa guvernului de la Madrid de a cere sprijin.
Ministrul de Finanţe al Germaniei, Wolfgang Schauble, a afirmat clar că vede o cerere de ajutor din partea Spaniei doar în ultimă instanţă. Berlinul este, de asemenea, îngrijorat în privinţa efectelor asupra membrilor mai slabi ai zonei euro.
Oficialii europeni sunt divizaţi referitor la impactul unei cereri de ajutor a Spaniei asupra Italiei. Unii cred că ar reduce costurile de împrumut ale guvernului de la Roma, în timp ce alţii afirmă că Italia va fi forţată imediat de pieţele financiare să ceară un ajutor similar.
Guvernul Spaniei nu consideră că trebuie să acţioneze imediat, a spus oficialul, întrucât costurile de împrumut ale ţării au scăzut faţă de această vară, şi ar putea aştepta să vadă dacă pieţele de obligaţiuni anticipează noi scăderi.
Spania nu va utiliza linia de credit pe care o va cere zonei euro, a spus oficialul spaniol.
Statul va fi nevoit, însă, să respecte condiţii de austeritate pentru a accesa Mecanismul European de Stabilitate şi susţinerea BCE. Aceste condiţii nu vor necesita, însă, impunerea de noi măsuri de austeritate, fiind suficiente cele deja adoptate, a adăugat el.
Oficialul a comparat intervenţia BCE cu o „bombă atomică”, care poate fi folosită doar o singură dată.
„Nu arunci o bombă atomică pur şi simplu. Trebuie coordonată şi discutată. Dar suntem în aceeaşi barcă”, a spus oficialul Ministerului Finanţelor şi Economiei.
Efectul unei cereri de ajutor ar putea fi suficient pentru a conduc la o scădere puternică a costurilor de împrumut, consideră Spania.
„Dacă cerem ajutor, s-ar putea ca BCE să nu fie nevoită să cumpere nicio obligaţiune”, a spus el.
Spania va rămâne activă pe pieţele financiare şi nu va încerca să ceară BCE să menţină o limită la rabdamentele obligaţiunilor pe zece ani.