Spania încearcă să facă față afluxului de trotinete electrice
Pe străzile din Madrid, cele câteva sute de trotinete puse la dispoziţie rezidenţilor de compania Lime – la care sunt acţionari Uber şi Alphabet, compania-mamă a gigantului Google, – provoacă reacţii dintre cele mai diverse.
Utilizatorii acestor dispozitive, pe care le deblochează folosind o aplicaţie de pe telefonul mobil, „nu respectă nimic. Este nevoie de reguli. Este o nebunie. Se pun în calea autobuzelor şi taxiurilor. Traversează prin faţa maşinilor”, spune cu indignare Fernando Sobrino, un şofer de taxi de 59 de ani.
Şi „merg pe trotuare fără niciun control”, spune José Manuel, un pieton de 55 de ani, care denunţă „pericolul de a accidenta pe cineva sau de a cădea, aşa cum era să mi se întâmple mie zilele trecute”.
Luna trecută, un videoclip care a devenit viral pe internet, înfăţişa două persoane pe o trotinetă, dintre care una era un copil, care circulau cu mare viteză pe o autostradă din apropiere de Valencia.
Prezente deja la Paris, Viena sau Zurich, trotinetele de la Lime au transformat ideea de mobilitate la Madrid, unde există, de asemenea, biciclete electrice puse la dispoziţie de municipalitate şi scutere electrice cu auto-servire. Utilizatorii sunt încântaţi: „Ne deplasăm mai repede, vizităm mai multe zone, este relaxant şi simpatic, uşor de folosit”, spune cu entuziasm Monica Rodriguez, de 58 de ani, care recunoaşte însă că este „periculos şi incomod pentru persoanele care se deplasează pe jos”.
Răspândirea acestui nou mijloc de transport a luat pe nepregătite marile oraşe spaniole.
La Madrid, unde exista o neclaritate juridică, municipalitatea a aprobat vineri noi reglementări.
Circulaţia trotinetelor este interzisă pe trotuare şi în zonele pietonale, dar este permisă, graţie unor amendamente adoptat în ultimul minut, pe drumurile unde limita de viteză este de 30 km/h şi care, de acum înainte, vor reprezenta 80% dintre străzile oraşului.
Valencia este, de asemenea, în curs de a adopta noi reglementări pentru circulaţia trotinetelor electrice.
La Barcelona, există deja reglementări care vizează circulaţia trotinetelor folosite de persoane fizice: este interzisă circulaţia acestora pe trotuare şi doar trotinetele mai puternice pot merge pe străzi.
În metropola catalană, copleşită de numărul mare de turişti, trotinetele cu auto-servire sunt interzise, toţi cei care plătesc pentru a utiliza o trotinetă electronică trebuie să fie însoţiţi de un ghid, aşa cum se întâmplă în cazul utilizării unui giropod.
Ca atare, trotinetele oferite de societatea germană Wind la sfârşitul lunii august au fost retrase după câteva ore de poliţia din Barcelona.
În apropiere de Barcelona, municipalitatea din L’Hospitalet de Llobregat a interzis companiei Lime să lanseze serviciul de trotinete.
Un scenariu identic a avut loc la Valencia, oraş cunoscut pentru reţeaua sa extinsă de piste pentru biciclete, şi unde Lime a lansat trotinetele la sfârşitul lunii august fără autorizaţie din partea municipalităţii, care solicită un astfel de document pentru exercitarea unei activităţi comerciale pe spaţiul public.
Trotinetele au fost aşadar retrase, iar o amendă a fost aplicată companiei americane, care a încercat apoi să negocieze cu primăria propunând plata unei taxe pentru a obţine dreptul de funcţionare.
Alvaro Salvat, reprezentantul Lime în Spania, regretă lipsa reglementărilor dedicate trotinetelor electrice la Madrid şi în mare parte din oraşele spaniole.
„Suntem primii care solicităm acest lucru, în interesul utilizatorilor noştri, pentru a şti unde putem merge şi unde nu putem merge”, a spus acesta pentru AFP.