Spania intenţionează să îşi închidă toate centralele nucleare până în 2035
Ministrul spaniol al Energiei, Teresa Ribera, ar fi anunţat această decizie marţi, în condiţiile în care Guvernul socialist se pregăteşte să declanşeze alegeri anticipate din cauza unei anticipate pierderi a votului pe buget.
Restructurarea sistemului energetic al Spaniei, ţară în care sursele regenerabile au avut o pondere de 40% în producţia naţională de electricitate în 2018, ar necesita investiţii de aproximativ 235 miliarde euro între 2021 şi 2030, a declarat luna trecută premierul spaniol Pedro Sanchez.
Ribera a anunţat că Guvernul de la Madrid va prezenta în Parlament, la finele acestei luni, un plan destinat combaterii schimbărilor climatice. Acest plan trebuia însă prezentat spre aprobare Uniunii Europene până la finele anului trecut.
Conform unei propuneri legislative pregătite anul trecut, Guvernul spaniol intenţiona să interzică vânzarea de automobile echipate cu motoare cu combustie internă începând din 2040 şi să încurajeze instalarea unor capacităţi de producţie a energiei regenerabile în valoare de cel puţin 3.000 de Megawaţi pe an.
Închiderea centralelor nucleare, care sunt responsabile pentru aproximativ 20% din producţia naţională de electricitate a Spaniei, a fost una din promisiunile de campanie ale socialiştilor, care au preluat puterea în vara anului trecut.
Cele şapte centrale nucleare din Spania, care au început să funcţioneze între 1983 şi 1988, sunt deţinute de companiile Iberdrola, Endesa, Naturgy şi EDP.