Spania: Mii de persoane au protestat faţă de reducerile bugetare din sistemul public de educaţie
Îmbrăcaţi în tricouri verzi, devenite pentru mulţi uniforma lor, purtând inscripţia „Educaţia publică a tuturor, pentru toţi”, manifestanţii, printre care şi părinţi veniţi cu copiii, au defilat la Madrid până în faţa ministerului Educaţiei.
Sindicatele din învăţământ şi studenţii au făcut joi apel la o zi de grevă în educaţie, care a fost urmat de 20 la sută din personal conform guvernului, 70 la sută conform sindicatelor, împotriva reducerilor bugetare şi împotriva unui proiect de reformă a educaţiei.
„Avem un buget redus şi ei îl reduc şi mai mult. Avem din ce în ce mai puţini profesori şi mai mulţi elevi”, mărturiseşte Fernanda Gonzalez, o profesoară de engleză la gimnaziu, în vârstă 39 de ani.
Proiectul de reformă al ministrului Educaţiei Jose Ignacio Wert prevede mai ales posibilitatea creşterii numărului de elevi dintr-o clasă şi întăreşte poziţia limbii spaniole în faţa altor limbi oficiale vorbite în regiuni.
„Wert demisia!”, strigau manifestanţii adunaţi în cursul serii în faţa ministerului Educaţiei.
Angajat într-un efort fără precedent de redresare a conturilor publice ale ţării, guvernul lui Mariano Rajoy, venit la putere la sfârşitul lui 2011, a făcut mai ales tăieri în bugetele ministerelor, cel al Educaţiei fiind redus cu 14 la sută între 2012 şi 2013.
În total, guvernul prevede o reducere de trei miliarde de euro pe an a cheltuielilor din educaţie, un sector unde bugetul este gestionat de regiunile autonome, ceea ce impune acestora eforturi sporite.
Reducerile, precum şi viitoarea lege, pun în pericol, conform sindicatelor, sistemul de învăţământ public. „Guvernul, în timp ce aprobă această reformă, a suprimat 60.000 de posturi de profesori şi a aglomerat clasele pentru care devine imposibil să profite de un învăţământ public de calitate”, afirma Tohil Delgado, un reprezentant al Sindicatului studenţilor.