Cele 27 de state membre UE nu au reuşit încă să ajungă la o poziţie comună cu privire la reformele preconizate pentru organizarea pieţei energiei electrice a UE, în ideea de a accelera dezvoltarea energiei din surse regenerabile şi a-i proteja pe consumatori de creşterile de preţuri. Unul dintre subiectele asupra căruia statele membre au opinii divergente sunt ajutoarele de stat acordate centralelor electrice, iar sursa citată de Reuters susţine că acesta rămâne şi principalul punct sensibil.
Spania, ţara care va deţine preşedinţia rotativă a UE până la finele anului, a făcut din obţinerea unui acord în acest dosar una dintre priorităţile sale. Preşedinţia spaniolă va fi ultima înainte de alegerile pentru Parlamentul European din luna iunie 2024, ceea ce face şi mai urgentă finalizarea reformei.
Diplomaţii spanioli lucrează intens pentru a intermedia un acord de principiu înainte de vacanţa de vară, a dezvăluit sursa, obiectivul fiind debutul negocierilor cu Parlamentul European şi Comisia Europeană după vacanţă şi finalizarea acordului până la sfârşitul anului.
Săptămâna următoare, Spania va găzdui o reuniune informală a miniştrilor mediului şi energiei la Valladolid, însă reforma organizării pieţei energiei electrice nu se află pe agenda discuţiilor.