Spania se îndreaptă spre un an record în turism in 2024, după avansul din primul semestru

Numărul vizitatorilor străini în Spania a crescut cu 13% în primul semestru din 2024, astfel încât ţara este în grafic pentru un nou an record în privinţa numărului de turişti, în pofida nemulţumirilor privind impactul asupra unor zone celebre, conform datelor publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INE), transmite Reuters.
AGERPRES - vin, 02 aug. 2024, 13:49
Spania se îndreaptă spre un an record în turism in 2024, după avansul din primul semestru

În primele şase luni din acest an, numărul vizitatorilor străini în Spania s-a situat la 42,5 milioane, numai în iunie, începutul perioadei aglomerate de vacanţă, fiind înregistrată o creştere de 9%, la nouă milioane.

Datele arată că 2024 va fi un alt an record pentru Spania, deja a doua cea mai vizitată ţară din lume, după Franţa, analiştii estimând că va fi depăşit nivelul ridicat de anul trecut, de 85 milioane de turişti.

Dar unii spanioli din cele mai populare destinaţii, inclusiv Mallorca, Barcelona şi Insulele Canare, şi-au exprimat nemulţumirea faţă de creşterea fluxului de turişti şi impactul asupra costurilor cu locuinţa, organizând proteste.

Datele INE arată că în iunie cheltuielile vizitatorilor străini în Spania au crescut cu 17%, la 12,3 miliarde de euro, sprijinind avansul robust al economiei, dar subliniind dificultăţile cu care se confruntă Guvernul în încercarea de a găsi un echilibru între turism şi interesele locale.

Oamenii au dat vina pe platformele online, cum ar fi Airbnb şi Booking.com, pentru lipsa de locuinţe accesibile în Spania. Conform datelor publicate vineri, turiştii sunt din ce în ce mai interesaţi să stea în apartamente închiriate. Numărul vizitatorilor care în primul semestru din 2024 au preferat acest tip de cazare a crescut cu 30%, iar numărul celor care au stat la hotel a înregistrat un avans de 11%.

Barcelona va majora taxa plătită de pasagerii navelor de croazieră care vizitează oraşul pentru o perioadă mai mică de 12 ore, a anunţat luna trecută primarul Jaume Collboni. Acesta a spus că actuala taxă turistică plătită de pasagerii navelor de croazieră care fac escală în oraş este de şapte euro pe zi. Edilul nu a dezvăluit cu cât va fi majorată această taxă.

În iunie, Jaume Collboni anunţa că Barcelona va interzice închirierea de apartamente în scop turistic, până în 2028, o decizie drastică neaşteptată, prin care edilul vrea să oprească creşterea costurilor cu locuinţele şi să facă oraşul accesibil rezidenţilor.

Turismul este un sector strategic pentru Spania, în condiţiile în care în 2022 a fost responsabil pentru 11,6% din Produsul Intern Brut şi 9,3% din forţa de muncă, conform datelor Institutului Naţional de Statistică.

Te-ar mai putea interesa și
Noua ieftinire a carburanților, azi. Cât costă acum benzina și motorina
Noua ieftinire a carburanților, azi. Cât costă acum benzina și motorina
Petrom a ieftinit în această dimineață benzina vândută în stațiile proprii și a menținut prrețul motorinei, așa că diferența de preț dintre cei doi carburanți crește....
Șeful Renault: Dacă vânzările de mașini electrice rămân la nivelul de astăzi, industria europeană riscă amenzi de 15 mld. euro
Șeful Renault: Dacă vânzările de mașini electrice rămân la nivelul de astăzi, industria europeană riscă amenzi ...
Așa cum Economica.net scria încă de săptămâna trecută, vânzările reduse de mașini electrice pun industria auto ...
Ce se întâmplă cu investiția de 20 de milioane de euro de la Galați a producătorului de ulei SunPro
Ce se întâmplă cu investiția de 20 de milioane de euro de la Galați a producătorului de ulei SunPro
Compania cu acționariat cipriot și elvețian SunPro, cu capacități de producție în Ucraina, speră că va demara lucrările ...
Digi a început campania de pre-lansare în Portugalia și invită clienții să testeze gratuit internetul fix. Cu ce oferte atacă piața
Digi a început campania de pre-lansare în Portugalia și invită clienții să testeze gratuit internetul fix. Cu ce oferte ...
Digi a început campania de lansare a operațiunilor în Portugalia și invită locuitorii să testeze gratuit rețeaua sa ...