Spania şi Portugalia ar putea să scape de amenzi pentru neîndeplinirea ţintelor fiscale – Pierre Moscovici

Economica.net
13 07. 2016
bundles_of_euro_banknotes_close_up_03365cs_u_01866600

Miniştrii de finanţe din Uniunea Europeană au aprobat, marţi, demararea unei proceduri de sancţiuni pentru deficite excesive împotriva Spaniei şi Portugaliei. Această decizie va permite acum Comisiei Europene să propună eventuale amenzi într-un interval de 20 de zile. În schimb, Spania şi Portugalia au la dispoziţie 10 zile pentru a-şi prezenta argumentele şi a evita amenzile.

‘Este posibil ca aceste sancţiuni să fie egale cu zero, cu condiţia ca Guvernele de la Madrid şi Lisabona să ne ofere răspunsurile pe care le aşteptăm privind modul în care îşi vor reduce deficitele’, a declarat Pierre Moscovici, la postul de radio Europe 1.

Statele membre UE sunt obligate să menţină deficitul bugetar sub nivelul de 3% din PIB şi, de asemenea, să limiteze datoria publică sub pragul de 60% din PIB. Dacă limitele prevăzute de legislaţia UE sunt depăşite, Comisia Europeană şi miniştrii de finanţe din UE stabilesc ţinte şi termene limită pentru corectarea dezechilibrelor, în cadrul procedurii de deficit excesiv. Statele pot fi amendate cu până la 0,2% din PIB-ul propriu, dacă nu reuşesc să implementeze măsuri pentru a îndeplini ţintele de deficit, dar până acum nicio ţară nu a fost amendată.

În 2015, deficitul Spaniei s-a situat la 5,1% din PIB, mult peste ţinta de 4,2% negociată cu partenerii din UE, conform planului care prevedea reducerea graduală a deficitului până la un nivel de sub 3% din PIB.

De asemenea, Portugalia a raportat în 2015 un deficit de 4,4% din PIB, faţă de un obiectiv de 2,5% din PIB negociat cu partenerii din Uniunea Europeană.