Spania va abandona disciplina bugetară în 2020 şi 2021
„Guvernul a decis să suspende regulile bugetare în mod excepţional pentru anii 2020 şi 2021” a anunţat ministrul Bugetului, Maria Jesus Montero în condiţiile în care datoria publică a Spaniei a trecut de 110% din PIB în al doilea trimestru. Decizia a fost luată având în vedere „punerea în paranteză a pactului de stabilitate” decisă de Comisia Europeană pentru a permite statelor membre să relaxeze controlul asupra cheltuielilor publice în faţa crizei sanitare, a precizat Montero.
„Această decizie fără precedent (…) are drept unic obiectiv să permită tuturor administraţiilor publice să îşi pună toate resursele în serviciul cetăţenilor”, a subliniat Maria Jesus Montero. „Trebuie menţinută o politică socială şi să relansăm economia astfel încât nimeni să nu fie lăsat în urmă”, a adăugat ministrul spaniol.
Acest abandon temporar al disciplinei bugetare vizează administraţia centrală, a regiunilor şi a primăriilor care vor fi autorizate să se îndatoreze, până la un prag stabilit de guvern.
„Regulile disciplinei bugetare sunt suspendate, însă responsabilitatea bugetară a administraţiilor nu este suspendată. Vreau să fie clar că guvernul spaniol nu va renunţa la principiul stabilităţii bugetare”, a adăugat ministrul. De asemenea, anumite reguli vor rămâne în vigoare, în special cele care obligă administraţiile să îşi onoreze plăţile datorate furnizorilor privaţi.
Începând din luna mai, guvernul spaniol a recunoscut că gestionarea pandemiei va avea un efect devastator asupra conturilor publice, având în vedere scăderea veniturilor la buget, din cauza crizei economice provocate de izolare, şi creşterea puternică a cheltuielilor.
Guvernul premierului socialist Pedro Sanchez a finanţat în special programele de şomaj parţial pentru milioane de salariaţi, ceea ce a costat aproximativ patru miliarde de euro pe lună începând din aprilie, şi ulterior a adoptat şi măsuri de sprijinire a companiilor.