Până în 2023, autorităţile vor cheltui până la 800 de milioane de euro (950 de milioane de dolari) pentru a încuraja vânzările de maşini electrice. Cumpărătorii privaţi pot obţine subvenţii de până la 7.000 de euro pe maşină, în timp ce autorităţile din miile oraşe şi firmele care vor cumpăra flote pentru a folosi automobile electrice ca taxiuri ar putea primi mai mulţi bani.
Anul acesta, Guvernul de la Madrid anunţase că intenţionează să promoveze producţia internă de maşini exclusiv electrice şi baterii pentru vehiculele electrice.
Luna trecută, producătorul auto francez Renault anunţase că va fabrica cinci noi modele de autovehicule hibrid în fabricile sale din Spania, ca parte a planului industrial care se estimează că va genera o valoare de 12 miliarde euro (14 miliarde dolari) şi mii de contracte de muncă pe termen nelimitat, până în 2024.
„Acesta va transforma Spania în polul nostru pentru autovehicule electrice şi hibrid”, a anunţat CEO-ul Renault, Luca de Meo, la un eveniment prezidat de regele Felipe VI, la care a participat şi şeful Executivului, socialistul Pedro Sanchez.
La Valladolid, Renault intenţionează să-şi consolideze centrul cercetare-dezvoltare, acolo inginerii lucrând la partea de electricitate, conectivitate, baterii, hidrogen şi servicii de mobilitate.
Renault deţine patru fabrici în Spania, care produc autovehicule şi componente mecanice, şi, care, conform companiei, reprezintă 1,5% din Produsul Intern Brut naţional şi asigură 5% din exporturi.
SEAT, subsidiara spaniolă a grupului Volkswagen AG, vrea să amplaseze o uzină de baterii în apropierea fabricii sale auto din Barcelona, pentru a sprijini producerea de vehicule electrice din 2025, cu condiţia obţinerii de sprijin financiar, a anunţat în martie preşedintele Wayne Griffiths.
Wayne Griffiths a confirmat planurile SEAT de a lansa un model electric urban în 2025 , pe care vrea să îl producă la uzina sa din Martorell, în apropiere de Barcelona.
Guvernul spaniol a confirmat că va folosi fondurile europene pentru a crea un consorţiu public-privat cu SEAT şi compania energetică Iberdrola pentru a construi prima fabrică a ţării dedicată bateriilor pentru vehiculele electrice. Autorităţile de la Madrid nu au specificat unde va fi sediul noii companii.
Griffiths a declarat că autorităţile trebuie să-şi confirme sprijinul pentru stimularea cererii de vehicule electrice, să îmbunătăţească semnificativ infrastructura de încărcare şi să sprijine dezvoltarea facilităţilor de producţie pentru baterii şi maşini.
Din fondurile UE de redresare, Spania ar urma să beneficieze de aproximativ 140 miliarde de euro până în 2023 şi intenţionează să aloce o mare parte pentru finanţarea unor proiecte industriale majore, menite să resusciteze şi să modernizeze economia, afectată sever de efectele pandemiei de coronavirus (COVID-19).