Spania va închide toate centralele nucleare din țară până în 2035, peste 7.000 MW
Gestionarea deșeurilor radioactive și dezmembrarea centralelor, a căror închidere va începe în 2027, va costa aproximativ 20,2 miliarde de euro și va fi plătită de un fond susținut de operatorii centralelor, a precizat guvernul.
Viitorul centralelor nucleare din țară, care generează aproximativ o cincime din energia electrică a Spaniei, a fost un subiect fierbinte în timpul recentei campanii electorale, Partidul Popular (PP), din opoziția conservatoare, promițând să anuleze eliminarea planificată. Mai recent, unul dintre principalele grupuri de lobby din mediul de afaceri a cerut prelungirea utilizării acestor centrale.
Printre alte măsuri s-au numărat modificări ale normelor care guvernează dezvoltarea de noi proiecte de energie verde și licitațiile de energie regenerabilă.
Guvernul a fost de acord să prelungească termenele administrative-cheie pentru noile proiecte. De exemplu, termenul pentru obținerea unei autorizații de construcție a fost majorat cu șase luni, ajungând la 49 de luni.
Licitațiile de energie regenerabilă pot include acum criterii calitative care să țină cont de standardele sociale și de mediu pentru a „recunoaște valoarea adăugată a produselor europene”, a declarat Ministerul Energiei într-un comunicat.
Nuclearul in Spania
Spania mai are șapte reactoare nucleare în momentul de față, care generează circa o cincime din consumul anual de energie electrică – trei au fost deja închise. Capacitatea instalată în cele șapte reactoare existente este de circa 7.100 MW.
Primul reactor nuclear a intrat în funcțiune în Spania în 1971 și a fost închis în 2012, după 41 de ani de operare.