„Sprijinim cu tărie existenţa unui răspuns european. Toate aceste mari companii aeriene nu sunt de o naţionalitate sau alta, sunt operatori aerieni europeni”, a afirmat Calvino, într-un interviu acordat Bloomberg TV.
Oficialul a adăugat că orice iniţiativă a unor state individuale nu ar trebui să afecteze concurenţa.
Statele membre ale blocului comunitar trebuie să asigure „condiţii de concurenţă echitabile” companiilor aeriene, iar ţările care dispun de fonduri semnificative nu ar trebui să poată acorda mai mult ajutor propriilor operatori aerieni în detrimentul celor din alte ţări, susţine ministrul spaniol al Economiei.
În condiţiile în care avioanele nu pot zbura din cauza restricţiilor de călătorie, ca urmare a prăbuşirii cererii, cauzate de tema de răspândire a epidemiei, companiile aeriene din întreaga lume au anunţat că au nevoie de sprijinul guvernelor pentru a supravieţui.
Şi companiile aeriene din Europa, inclusiv grupul german Lufthansa, negociază ajutoare de stat pentru a face faţă crizei.
„În opinia mea, Comisia Europeană este foarte atentă pentru a se asigura că nu sunt încălcate reglementările privind concurenţa”, a declarat Calvino.
Air France-KLM a obţinut un ajutor financiar de şapte miliarde de euro de la statul francez pentru a face faţă crizei, iar Olanda s-a angajat pentru încă 2-4 miliarde de euro. În schimb, International Consolidated Airlines (IAG), care deţine British Airways şi operatorul spaniol Iberia, a primit de la Guvernul de la Madrid un credit de doar un miliard de euro.
De asemenea, Calvino a reiterat poziţia Spaniei de sprijinire a creării unui fond comun de redresare al UE, care să fie finanţat în comun de statele membre.