Spaniolii de la Corsan reziliază contractul pentru autostrada Suplacu de Barcău-Borş – Asociaţia Pro Infrastructură

Compania spaniolă Corsan, care a câştigat licitaţia pentru construirea tronsonului Suplacu de Barcău-Borş din Autostrada Transilvania, a transmis notificare de reziliere a contractului, anunţă Asociaţia Pro Infrastructură. Construit pe jumătate, acest tronson a fost abandonat şi de către americanii de la Bechtel.
Economica.net - vin, 04 nov. 2016, 13:24
Spaniolii de la Corsan reziliază contractul pentru autostrada Suplacu de Barcău-Borş - Asociaţia Pro Infrastructură

„Corsan, constructorul autostrăzii A3 Suplacu de Barcău-Borș a trimis o notificare de reziliere a contractului începând cu 18.11.2016! Decizia lor probabil este urmarea firească a problemelor financiare pe care le au”, spun reprezentanţii Asociaţiei Pro Infrastructură.

Ei cer Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere să comunice public o poziție clară în acest sens, explicând, oficial, ce se întâmplă cu avansul plătit deja către Corsan, care este procedura în acest caz și când estimează că pot re-licita acest contract.

Reprezentanţii CNAIR au confirmat pentru ECONOMICA.NET că au primit notificare din partea companiei spaniole, ce urmează a fi analizată. Mai departe, CNAIR intenţionează să reia în această iarnă procedura pentru atribuirea contractului unui nou constructor.

Potrivit reprezentanţilor companiei de autostrăzi, constructorului spaniol i-au fost aplicate penalităţi de circa 75 de milioane de lei, pentru neîndeplinirea obligaţiilor contractuale.

De asemenea, avansul achitat firmei spaniole urmează să fie recuperat prin executarea garanţiei, mai spun reprezentanţii CNAIR.

Aceştia le-au transmis în repetate rânduri constructorilor spanioli să se mobilizeze pe şantier, pentru a se evita rezilierea contractului.

La începutul lunii septembrie, ministrul Transporturilor, Sorin Buşe, a constatat neîndeplinirea atribuţiilor contractuale de către constructor în privinţa Autostrăzii Transilvania, Secţiunea 3C: Suplacu de Barcău – Borş şi a solicitat prezenţa la Bucureşti a conducerii companiei spaniole, responsabilă de construcţia secţiunii de 60 de km, pentru a decide viitorul proiectului.

„Antreprenorul a câştigat licitaţia în urmă cu aproximativ un an şi jumătate. Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) a emis Ordinul de Începere pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor în luna iunie 2015. Cu toate acestea, ultima variantă a proiectului tehnic a fost transmisă pentru avizare la CNADNR cu întârziere, la începutul lunii august 2016”, spuneau atunci reprezentanţii Ministerului Transporturilor.

Ei menţionau că la acea dată nu exista niciun impediment pentru efectuarea lucrărilor. Mai mult decât atât, CNADNR a acordat avansul aferent acestui proiect, iar antreprenorul a promis mobilizarea, lucru care nu s-a întâmplat. „Dacă până în data de 15 septembrie, constructorul nu va demara lucrările la capacitate optimă, nu eliminăm varianta rezilierii pentru că ne dorim ca acest proiect să progreseze” , a subliniat atunci ministrul Sorin Buşe.

Suplacu de Barcău-Borş este cel mai vestic segment al vechii autostrăzi Transilvania, care trebuia construită de compania americană Bechtel. La data încetării contractului cu Bechtel, tronsonul de 60 de kilometri era construit în proporţie de 52%. Ulterior, contractul a fost atribuit spaniolilor de la Corsan, pentru suma de 701 milioane de lei.

Citeşte şi Ghinion românesc: constructorul celui mai vestic tronson din Autostrada Transilvania, în pragul falimentului

Te-ar mai putea interesa și
Telekom Romania Mobile anunță noile oferte de sărbători
Telekom Romania Mobile anunță noile oferte de sărbători
Telekom Romania Mobile a pregătit de sărbători oferte și cadouri pentru cei dragi, într-o promoție special creată pentru această perioadă, care are ca mesaj „Ne conectăm cu adevărat......
Autoritatea de concurență din Cehia investighează o posibilă înțelegere intre CEZ, EPH şi Veolia Energie la licitația pentru construirea de noi centrale elctrice
Autoritatea de concurență din Cehia investighează o posibilă înțelegere intre CEZ, EPH şi Veolia Energie la licitația ...
Consiliul Concurenţei din Cehia (UOHS) analizează o potenţială înţelegere anticoncurenţială între producătorii ...
Noul ministru german de Finanțe critică tentativa de preluare ostilă a UniCredit de către Commerzbank
Noul ministru german de Finanțe critică tentativa de preluare ostilă a UniCredit de către Commerzbank
Noul ministrul german de Finanţe, Jörg Kukies (foto), a folosit primul său discurs public de la preluarea mandatului pentru ...
MEDCITY începe lucrările la primul hub medical dedicat din Timișoara
MEDCITY începe lucrările la primul hub medical dedicat din Timișoara
MEDCITY, singurul dezvoltator din România ce activează exclusiv în dezvoltarea unor concepte imobiliare dedicate domeniului ...