„Împreună cu Ministerul de Finanţe lucrăm la un proiect de susţinere a investiţiilor cu impact major în economie care vin de asemenea să susţină strategia pe care o avem în domeniul prelucrării, acolo unde trebuie să asigurăm această bază. Noi putem să discutăm de tot ce înseamnă cercetare, dezvoltare, putem să discutăm de partea de inovare, dacă nu aducem aproape producţia efectiv cu partea de cercetare, dezvoltare, nu reuşim să creăm acest ecosistem. De asemenea, dezvoltăm strategia pe economia circulară, avem un rol important acolo, veţi vedea că în câteva săptămâni vom pune în transparenţă decizională un proiect cu o finanţare relativ mică, dar care poate asigura proiecte pilot pentru companii. Am pus în transparenţă strategia pe competitivitate şi discutăm de strategia pe hidrogen, strategia industrială a hidrogenului, nu doar producţia, ci modul în care acest hidrogen trebuie utilizat pentru a asigura de asemenea finanţarea pe termen lung”, a menţionat Florin Spătaru, la dezbaterea organizată de Ambasada Sustenabilităţii în România cu susţinerea Ambasadei Germaniei În România despre „Decarbonizarea economiei româneşti”, tema celei de-a XXVI-a ediţii a întâlnirilor găzduite sub titulatura „SustainAbility Talks”.
El a subliniat că multe companii din România nu au aşteptat această strategie şi această direcţie pe care economia României trebuie să o aibă din partea instituţiilor publice şi „deja au acţionat”.
„Tocmai de aceea am legat acest parteneriat între instituţia publică prin Ministerul Economiei care are rol primordial de supraveghere a pieţei şi de dezvoltare al strategiilor de competitivitate cu industria privată pentru a ne putea alinia pentru că nu putem ca sectorul public să se ducă într-o direcţie, iar industria să se ducă în altă parte”, a precizat Florin Spătaru.
Totodată, ministrul Economiei a subliniat că „vom avea investiţii în industria bateriilor într-o mega fabrică”
„Ceea ce pot să spun că facem în acest moment este următorul lucru: vom avea investiţii în industria bateriilor într-o mega fabrică. Nu vă pot da aceste detalii şi trebuie să înţelegeţi acest lucru pentru că cei care vin din business ştiţi foarte bine – genul acesta de tranzacţii trebuie comunicat în momentul în care se realizează pentru că, altfel, îl punem în pericol. Da, vă putem spune că lucrăm la un proiect, e prea puţin spus că lucrăm, urmează să fie finalizat, dar discutăm şi de alte proiecte din industria bateriilor. Am semnat acel Memorandum privind dezvoltarea unor curicule în universităţile din România pentru acest segment”, a precizat Florin Spătaru.
El a subliniat că industria auto are nevoie, printre altele, de baterii şi semiconductori.