Spaţiile comerciale din staţiile de metrou vor avea nevoie de aviz şi autorizaţie de securitate la incendiu – proiect HG

Guvernul propune includerea spaţiilor comerciale din staţiile de metrou în lista spaţiilor care se supun avizării/autorizării pentru securitate la incendiu, conform unui proiect de act normativ lansat recent în dezbatere publică. De asemenea, Executivul vrea să excepteze corturile de evenimente de la obţinerea avizelor/autorizaţiilor pentru securitate la incendiu, se arată în proiectul de HG consultat de Economica.net.
Cristina Şomănescu - lun, 08 mart. 2021, 12:29
Spaţiile comerciale din staţiile de metrou vor avea nevoie de aviz şi autorizaţie de securitate la incendiu - proiect HG

Guvernul a lansat în dezbatere publică un proiect de modificare și completare a Hotărârii Guvernului nr.571/2016 pentru aprobarea categoriilor de construcții și amenajări care se supun avizării și/sau autorizării privind securitatea la incendiu.

Ce prevede proiectul consultat de Economica.net:

– includerea spaţiilor comerciale din staţiile de metrou în lista spaţiilor care se supun avizării/autorizării.

– exceptarea corturilor de evenimente de la obţinerea avizelor/autorizaţiilor pentru securitate la incendiu.

– limitarea obligaţiei de avizare/autorizare doar la depozitele închise şi excluderea de la avizare/autorizare a platformelor de depozitare, având în vedere faptul că, pentru acestea din urmă, reglementările tehnice de proiectare nu conțin cerinţe privind securitatea la incendiu, reiese din proiectul de HG consultat de Economica.net.

– includerea în lista spaţiilor care necesită avizare/autorizare a încăperilor sau grupurilor de încăperi, încadrate ca săli aglomerate şi căile de evacuare aferente, indiferent de aria construită ori destinaţie.

– majorarea ariei desfăşurate în funcţie de care este necesară avizarea/autorizarea clădirilor care au destinaţia de învățământ, supraveghere, îngrijire sau cazare/adăpostire a copiilor preşcolari, elevilor, studenţilor, bătrânilor, persoanelor cu dizabilități sau lipsite de adăpost:

  • de la 150 de metri pătraţi la 600 de metri pătraţi pentru clădirile cu destinaţie de învăţământ gimnazial, liceal, profesional, postliceal sau universitar, inclusiv spaţiile de cazare aferente. S-au inclus, totodată, în această categorie și clădirile aferente formării profesionale a adulţilor;
  • de la 150 mp la 175 mp pentru clădirile cu destinaţie de educaţie timpurie şi învăţământ primar, cu menţinerea aceluiaşi criteriu de suprafaţă în situaţia în care clădirea include şi alte forme de învățământ;
  • de la 150 mp la 175 mp pentru clădirile cu destinaţie de servicii sociale destinate protecţiei familiei şi copilului, persoanelor cu dizabilităţi şi din domeniul violenţei domestice;

În cazul serviciilor sociale cu cazare pentru supraveghere, îngrijire sau adăpostire a bătrânilor și a persoanelor lipsite de adăpost se modifică criteriile de încadrare, în sensul în care nu se va mai ține cont de aria desfășurată (150 mp), ci de numărul de utilizatori (50 de locuri), indiferent de suprafață.

  • Propunerea a vizat corelarea acestor suprafețe cu prevederile reglementărilor tehnice care stabilesc echiparea cu instalații de stingere și detecție-semnalizare în caz de incendiu. În acest sens, guvernul a avut în vedere Normativul NP 023/1997 privind proiectarea de cămine de bătrâni și handicapați pe baza exigențelor de performanță, explică autorii proiectului de act normativ.

Drept care, clădirile cu destinația specificată mai sus, care au aria desfășurată mai mică decât cea propusă (600 mp, respectiv 175 mp) sau numărul de locuri mai mic decât cel propus (50 de locuri), nu mai au nevoie de  aviz/autorizație pentru securitate la incendiu.

– exceptarea de la obținerea avizelor/autorizațiilor pentru securitate la incendiu a clădirilor sau spațiilor destinate fabricării, reparării și modernizării produselor de tehnică militară, capacități aferente industriei de apărare.

– exceptarea de la obţinerea avizelor/autorizaţiilor pentru securitate la incendiu a clădirilor și amenajărilor care aparţin Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, iar restul clădirilor şi amenajărilor care aparțin Ministerului Justiţiei să fie supuse avizării/autorizării.

Cum justifică Executivul aceste schimbări

„În unele situații, avizarea privind securitatea la incendiu, ca parte a procesului de autorizare a lucrărilor de construcții, și autorizarea la punerea în funcțiune a edificiului sunt percepute de către beneficiari/investitori ca piedici în dezvoltarea unor proiecte care vizează construcții noi sau existente.

În această idee, procesul de avizare și autorizare nu trebuie să impună o povară administrativă inutilă în sarcina acestora, iar respectivul proces să fie orientat strict către categorii de construcții care, prin caracteristici și nivelul riscului de incendiu, justifică exercitarea rolului de autoritate a statului prin aceste activități.

În acest sens, în anul 2016, a avut loc un amplu proces de amendare a cadrului normativ în domeniul securității la incendiu, care a inclus, printre altele, adoptarea Hotărârii Guvernului nr.571/2016 și, ulterior, emiterea de reglementări subsecvente acesteia. După aplicarea acestui cadru de reglementare, pe o perioadă de aproximativ un an, au fost constatate anumite disfuncționalități pentru corectarea cărora a rezultat necesitatea unei intervenții legislative.

S-a constatat, spre exemplu, că sunt supuse inutil procesului de avizare-autorizare amenajările temporare, cum sunt corturile pentru evenimente, care nu pot fi asimilate unor construcții clasice, cu cerințele constructive și de echipare aferente, neavând reglementate măsuri de proiectare și executare specifice.

Totodată, s-a constatat necesitatea exceptării de la obținerea pe procedură comună a avizelor și autorizațiilor pentru securitate la incendiu pentru clădirile sau spațiile destinate fabricării, reparării și modernizării produselor de tehnică militară, având în vedere că pentru aceste obiective speciale exercitarea rolului de autoritate de control revine numai personalului ministerelor care au în subordine sau sub autoritate aceste obiective.

În cazul clădirilor cu destinația de învățământ, primire turistică, servicii sociale cu cazare pentru supraveghere, îngrijire sau adăpostire a copiilor, precum și pentru bătrâni, persoane cu dizabilități sau lipsite de adăpost, s-a constatat că activitatea de avizare-autorizare s-ar putea rezuma la construcții care, potrivit criteriilor de suprafață, număr de camere, paturi sau locuri, necesită măsuri constructive exigente din punct de vedere al securității la incendiu și, mai ales, echipare cu instalații de protecție la incendiu.

Pe de altă parte, nu trebuie afectat nivelul optim de securitate la incendiu, dat fiind faptul că, în situațiile în care proiectarea și execuția construcțiilor și instalațiilor nu sunt efectuate în mod corespunzător, iar edificiul este realizat fără respectarea reglementărilor tehnice privind securitatea la incendiu, în faza de exploatare acțiunile preventive sunt ineficiente, fapt ce poate conduce la situații în care viața ocupanților și a echipelor de intervenție să fie în pericol. În această privință, în lipsa exercitării rolului de autoritate, prin activitățile de avizare și autorizare, realizarea cerințelor impuse de lege, inclusiv cea privind securitatea la incendiu, revine exclusiv factorilor care concură la proiectare, executarea și exploatarea construcției, potrivit prevederilor art. 26 din Legea nr.10/1995 privind calitatea în construcții, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Totodată, s-a constatat că pentru limitarea riscului de incendiu, este necesară includerea clădirilor cu funcțiuni mixte și a spațiilor comerciale din stațiile de metrou, în rândul construcțiilor pentru care se impune avizarea/autorizarea de specialitate”, spun autorii proiectului de hotărâre de guvern.

Atenţie! Prevederile enumerate mai sus de Economica.net sunt cuprinse într-un proiect de hotărâre de guvern, lansat recent în dezbatere publică. Drept care, deocamdată nu se aplică. Acestea vor intra în vigoare după adoptarea proiectului şi publicarea lui în Monitorul Oficial.

Te-ar mai putea interesa și
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri de muncă în țara lor, potrivit unui studiu realizat în 33 de țări.......
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas SA va plăti 5,1 miliarde de euro pentru achiziţionarea diviziei de gestionare a activelor grupului francez ...
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
Preşedintele AUR, George Simion, a anunţat că formaţiunea sa nu participă la consultările de la Palatul Cotroceni pentru ...
Costin (BNS): Este greu de crezut că va apărea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar până în 2029
Costin (BNS): Este greu de crezut că va apărea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar până în 2029
România va avea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar, care presupune o creştere de cheltuială salarială, atunci ...