Spaţiile de birouri tranzacţionate la 6 luni au totalizat 125.000 mp. Sub 25% sunt contracte noi

Suprafaţa de spaţii de birouri tranzacţionată în primul semestru a totalizat 125.000 metri pătraţi, în creştere cu 12% faţă de perioada similară a anului trecut, dintre care mai puţin de un sfert au reprezentat contracte noi, potrivit datelor companiei imobiliare The Advisers/ Knight Frank.
Economica.net - mar, 23 iul. 2013, 12:04
Spaţiile de birouri tranzacţionate la 6 luni au totalizat 125.000 mp. Sub 25% sunt contracte noi

Analiza tranzacţiilor pe zonele Capitalei arată că în primul trimestru al anului ariile cele mai active au fost Central Business District (20%) şi Centru-Vest (19%), în timp ce în cel de-al doilea trimestru zona Pipera a atras 33% din închirieri, iar Central Business District a continuat să prezinte un interes sporit, totalizând 22% din suprafaţa tranzacţionată, se arată într-un comunicat al companiei.

În cel de-al doilea trimestru al anului 2013 în Bucuresti s-au realizat aproximativ 70 de tranzacţii de închiriere de spaţii de birouri, cu o suprafaţă totală de 65.000 mp, observându-se o uşoară creştere (8,3%) faţă de suprafaţa tranzacţionată în primul trimestru (60.000 mp, prin 51 de tranzacţii).

Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut – când au fost tranzacţionati aproximativ 111.000 mp – suprafaţa închiriata în primul semestru al anului 2013 a crescut cu 12%, atingând 125.000 mp.

În ceea ce priveşte profilul companiilor care au semnat închirieri de spaţii de birouri, în trimestrul al doilea cel mai activ pe piaţă s-a menţinut sectorul IT&C cu 21 de tranzacţii reprezentând 28% din totalul absorbţiei, comparabil cu primul trimestru al anului, care a reprezentat 30%. Dintre aceste tranzacţii, 9 au fost consiliate de The Advisers/Knight Frank, printre care închirierea unui spaţiu de 2.500 mp de către Cegeka (Inside Software) în clădirea Tower Center International. Următoarele categorii de companii active pe piaţă în prima jumătate a anului au fost servicii profesionale (18%) şi companii care operează în producţie şi energie (11%).

Activitatea pe piaţa spaţiilor de birouri în primele două trimestre ale anului 2013 a constat în relocări şi cereri noi în proporţie de 55% (dintre acestea relocările reprezintă peste 60%), renegocieri/reînnoiri – 33%, extinderi de suprafaţă – 7% şi preînchirieri în proporţie de – 5%. Astfel, dintre contractele semnate în perioada analizată, doar 22% au reprezentat cerere nouă.

În al doilea trimestru oferta de spaţii de birouri în Bucureşti a crescut cu doar 6.000 mp de spaţii noi, spre deosebire de primele trei luni ale anului, când s-au înregistrat livrări de 70.000 mp.

În prezent, în Bucureşti se află în construcţie peste 180.000 mp de clădiri de birouri clasa A, cu termene de livrare anunţate în semestrul al doilea al acestui an, dar şi 2014-2015.

Livrarile anunţate în următoarele 6 luni totalizează 41.500 mp, cel mai semnificativ proiect fiind Floreasca Park (37.500 mp) anunţat pentru trimestrul trei din 2013 şi pre-închiriat deja în proporţie de 75% prin intermediul The Advisers/Knight Frank.

Totodată, la stocul existent, estimat la aproximativ 1,7 milioane mp, se vor adăuga în perioada următoare şi proprietăţi renovate sau transformate în clădiri de birouri, cu o suprafaţă închiriabilă totală estimată la aproximativ 30.000 mp.

Până la sfârşitul anului este aşteptată o rată de absorbţie totală similară cu cea înregistrată anul trecut şi estimată la 200.000 mp suprafaţă închiriabilă. Luând în considerare nivelul constant al chiriilor de la sfârsitul anului 2012 şi din primele şase luni ale anului 2013, pentru următoarea perioadă, consultanţii preconizează aceeaşi tendinţă stabilă, cu mici creşteri doar în clădirile prime din Capitală.

„Şi anul acesta cererea pe piaţa de birouri este relativ constantă, cu o uşoară creştere. De la începutul anului am intermediat 20 de tranzacţii de închiriere de spaţii de birouri, exclusiv de clasa A, cu o suprafaţă medie de 1.550 mp/tranzacţie şi totalizând peste 31.000 mp, o suprafaţă similară cu cea tranzacţionaţă de compania noastra în aceeaşi perioadă a anului trecut”, a declarat, în comunicat, Horaţiu Florescu, preşedinte şi director executiv The Advisers/Knight Frank.

Te-ar mai putea interesa și
Salariile bugetarilor au crescut cu 6 miliarde de euro în acest an, în România. La ce sumă imensă s-a ajuns, ca să se impună înghețarea pentru tot anul 2025
Salariile bugetarilor au crescut cu 6 miliarde de euro în acest an, în România. La ce sumă imensă s-a ajuns, ca să ...
Cheltuielile de personal ale statului al crescut în anul 2024 cu 32 de miliarde de lei, și au ajuns la 164 de miliarde de lei, adică aproape 33 de miliarde de euro, potrivit notei de fundamentare......
Statele Unite impun sancțiuni împotriva miliardarului Bidzina Ivanişvili, considerat liderul de facto al Georgiei
Statele Unite impun sancțiuni împotriva miliardarului Bidzina Ivanişvili, considerat liderul de facto al Georgiei
Departamentul de Stat american a anunţat vineri sancţiuni împotriva oligarhului Bidzina Ivanişvili, considerat liderul ...
INGHA: Debitul Dunării la intrarea în ţară va fi în creștere în următoarele zile, până la 4.900 mc/s
INGHA: Debitul Dunării la intrarea în ţară va fi în creștere în următoarele zile, până la 4.900 mc/s
Debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creştere în următoarele zile până la valoarea ...
FIHR avertizează Guvernul că „Ordonanţa trenuleţ” va avea efecte devastatoare asupra turismului, dacă nu va fi însoțită de măsuri compensatorii
FIHR avertizează Guvernul că „Ordonanţa trenuleţ” va avea efecte devastatoare asupra turismului, dacă nu ...
Federaţia Industriei Hoteliere din România (FIHR) lansează un apel urgent către Guvernul României în ceea ce priveşte ...