Spaţiul Privat Virtual a fost extins către toţi contribuabilii

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) permite şi firmelor să acceseze Spaţiul Privat Virtual (SPV), astfel încât să primească de la autorităţile fiscale, şi să transmită acestora, documente fiscale în format electronic, se arată într-un comunicat al ANAF.
Economica.net - mar, 17 ian. 2017, 13:02
Spaţiul Privat Virtual a fost extins către toţi contribuabilii

‘Agenţia Naţională de Administrare Fiscală extinde serviciul SPAŢIUL PRIVAT VIRTUAL (SPV) pentru toţi contribuabilii. Astfel, pe lângă persoanele fizice, şi contribuabilii persoane juridice şi entităţi fără personalitate juridică pot opta să primească, prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, acte administrative fiscale emise în formă electronică de organul fiscal central, precum şi alte documente, dacă accesează serviciul SPAŢIUL PRIVAT VIRTUAL (SPV). La rândul lor, contribuabilii pot transmite organului fiscal, prin intermediul SPV: declaraţiile fiscale, contractele de cedare a folosinţei bunurilor, precum şi diverse cereri sau sesizări’, se menţionează în comunicat.

Potrivit documentului, prin SPV se pot comunica, automat, următoarele categorii de documente: actele administrative fiscale (decizii de impunere, decizii referitoare la obligaţii de plată accesorii, decizii privind modificarea bazei de impozitare ca urmare a inspecţiei fiscale, etc.), actele de executare (somaţii) şi alte acte emise de MFP – ANAF în executarea legii, cum ar fi: notificări, înştiinţări, aviz de inspecţie fiscală etc.

De asemenea, la cererea solicitantului, se pot transmite prin serviciul menţionat documentele sau alte acte emise de MFP – ANAF, precum certificatul de atestare fiscală, adeverinţa de venit, certificatul de cazier fiscal şi altele asemenea.

În plus, se pot transmite prin acest mecanism şi informaţii cu privire la obligaţiile de plată ale persoanei fizice, juridice sau ale unei entităţi fără personalitate juridică; declaraţiile fiscale sau diverse cereri adresate MFP – ANAF: cerere de informaţii sau documente în legătură cu situaţia fiscală personală (cerere de informaţii despre contribuţiile de asigurări sociale declarate de angajatori, solicitarea unei opinii privind aplicarea legislaţiei fiscale, cereri de audienţă, sesizări, petiţii, reclamaţii, solicitări de informaţii publice etc); ‘Buletinul informativ’, care conţine informaţii publice atât cu caracter fiscal, cât şi nefiscal, dar care sunt de interes pentru contribuabili (anunţuri de valorificare a bunurilor, anunţuri de achiziţii de bunuri şi servicii, etc.).

‘Serviciile de comunicare electronică oferite prin SPV sunt gratuite şi disponibile 24 de ore din 24. Pentru înrolarea în SPV, persoanele juridice, entităţile fără personalitate juridică, împuterniciţii persoanelor fizice, precum şi persoanele fizice care desfăşoară activităţi economice în mod independent sau exercită profesii libere, care în relaţia cu organul fiscal se identifică prin codul de înregistrare fiscală sau codul unic de înregistrare, completează un formular electronic şi se identifică electronic cu ajutorul certificatelor digitale calificate. În acelaşi scop, celelalte persoane fizice trebuie să completeze online un formular într-o pagină web securizată (https) şi, din motive de securitate şi protecţie a datelor personale, să îşi certifice identitatea prin indicarea unei informaţii fiscale cunoscute numai de ANAF şi persoana respectivă, aşa cum este cerută de aplicaţia informatică, respectiv numărul de înregistrare al unei decizii emise de ANAF pe numele său’, se mai arată în comunicatul ANAF.

Totodată, instituţia precizează că, în cazul în care contribuabilul nu este în posesia unei decizii primite anterior de la ANAF, este necesară deplasarea la ghişeul oricărui organ fiscal din cadrul ANAF pentru verificarea datelor declarate cu cele din actul de identitate.

Te-ar mai putea interesa și
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele rus Vladimir Putin a promis duminică şi mai multă "distrugeri" în Ucraina după un atac cu drone în ajun, pe care Moscova îl atribuie Kievului, asupra unor clădiri dintr-un oraş......
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri ...
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas SA va plăti 5,1 miliarde de euro pentru achiziţionarea diviziei de gestionare a activelor grupului francez ...
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
Preşedintele AUR, George Simion, a anunţat că formaţiunea sa nu participă la consultările de la Palatul Cotroceni pentru ...