Specialişti ai CIAS se îndreaptă spre locul unde a aterizat forţat avionul medical, pentru investigaţii

Economica.net
20 01. 2014
accident_avion_82474800

‘Instituţiile specializate ale Ministerului Transporturilor – Autoritatea Aeronautică Civilă Română (AACR), Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian (Romatsa) şi Centrul de Investigaţii şi Analiză pentru Siguranţa Aviaţiei Civile (CIAS) – culeg informaţii despre accidentul în care a fost implicată aeronava de tip Britten – Norman Islander (BN – 2), având înmatricularea YR – BNP, aflată în proprietatea şcolii Superioare de Aviaţie Civilă, pentru a determina cauzele care au dus la producerea acestuia. O echipă de specialişti CIAS se deplasează la faţa locului pentru investigaţii’, se menţionează în comunicatul MT.

Potrivit datelor oficiale, aeronava care avea la bord doi piloţi şi cinci pasageri a decolat în data de 20 ianuarie 2014, la ora 13.35 de pe Aeroportul Internaţional Aurel Vlaicu din Bucureşti, cu destinaţia Aeroportul Internaţional Oradea, unde ar fi trebuit să aterizeze la ora 16.35.

În jurul orei 16.00, autorităţile au fost informate că echipajul a aterizat forţat în apropierea localităţii Beliş, judeţul Cluj.

Cele şapte persoane aflate la bordul aeronavei au supravieţuit şi, potrivit specialiştilor, viaţa nu le este pusă în pericol.

La manşa avionului se afla pilotul Adrian Iovan, cu experienţă de peste 16.000 de ore de zbor, având licenţele în termen de valabilitate, atât el, cât şi copilotul Răzvan Petrescu.

Datele tehnice ale aeronavei confirmă faptul că deţinea certificat de navigabilitate în termen de valabilitate.

‘Zborul umanitar avea loc în baza unui contract pe care Şcoala Superioară de Aviaţie îl are cu Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov. Rezultatele acestei investigaţii vor fi comunicate organelor abilitate, potrivit legii’, se mai precizează în comunicat.

Un avion medical de mici dimensiuni, de tip BN 2, condus de pilotul Adrian Iovan, a aterizat forţat, luni după-amiaza, în zona Beliş, Pasul Ursoaia, în urma unei probleme apărute la bord.

Autorităţile au stabilit contactul cu pasagerii avionului, dar la ora 20.30 nimeni nu reuşise să ajungă la locul accidentului.

Prim adjunctul şefului ISU Alba, Cornel Oprişa, a declarat, pentru AGERPRES, că pasagerii sunt căutaţi de circa 100 – 150 de persoane din judeţele Cluj, Alba, Bihor şi Hunedoara – salvamontişti, pompieri, poliţişti etc., dar că deocamdată n-a putut fi stabilit cu exactitate locul accidentului.

El a mai spus că se poate lua legătura cu pasagerii printr-o staţie, aceştia informând că sunt într-o pădure de brazi şi că undeva în depărtare s-ar vedea o parte dintr-o pârtie de schi.

Potrivit lui Cornel Oprişa, pasagerii avionului spun că şi-au aprins focul şi că fac semnale luminoase cu lanterna.

La rândul său, dispecerul de serviciu al Salvamont Cluj a declarat, pentru AGERPRES, că salvamontiştii n-au ajuns încă la locul accidentului şi nici n-au mai putut lua legătura cu ei, pentru că n-au semnal la telefon.