Numită ‘Refugee Hackathon’, această acţiune va fi precedată de două evenimente pilot, organizate în 17 octombrie în oraşele Hamburg şi Manheim.
Obiectivul urmărit este ca hainele şi hrana oferite de diferite organizaţii şi asociaţii, precum şi de particulari, să poată ajunge cât mai repede la refugiaţi. Sunt vizate şi unele servicii, cum ar fi cursurile de limbă germană.
Ideea unei asemenea colaborări a apărut ca urmare a ‘problemelor’ de organizare şi coordonare dintre numeroasele instituţii şi organizaţii implicate în ajutorarea refugiaţilor sosiţi în Germania, a explicat iniţiatoarea proiectului, Anke Domscheit-Berg. ‘Asociaţiile sunt suprasaturate’, a subliniat ea, menţionând că, de multe ori, ONG-urile au strâns materiale pentru refugiaţi, dar nu au fost reuşit să le trimită şi împartă celor care aveau nevoie de ele.
‘Refugee Hackathon’ îşi doreşte ca, prin aplicaţiile create, să facă posibil un contact direct, nemijlocit, între refugiaţi şi cei care vor să îi ajute. Aplicaţiile vor fi realizate în mai multe limbi, precum arabă, kurdă şi engleză.
Iniţiativa se bucură de succes, de la lansarea ei înregistrându-se peste o sută de cereri de participare, mai ales de la persoane de 30-40 de ani care lucrează în informatică sau care au experienţă în domeniul refugiaţilor şi al solicitanţilor de azil.