Specialiştii în logistică solicită protecţie din partea Guvernului pentru transport, depozitare şi manipulare a mărfurilor
„Ținând cont că o dată cu creșterea volumelor de mărfuri alimentare și de strictă necesitate distribuite, a crescut și nevoia suplimentară de angajați, considerăm că trebuie reglementat de urgență un cadru legal facil prin care să se redistribuie forța de muncă”, spun oficialii asociației.
Există numeroase domenii care au închis activitatea și care au angajații în șomaj tehnic: fabrici automotive, turism, horeca (restaurante, baruri, hoteluri). Acest personal trebuie să fie accesibil ușor companiilor a căror activitate este vitală în aceste momente, pentru procesele de muncă care nu necesită personal specializat (firme producătoare de alimente, magazine alimentare, activități de depozitare), pentru a suplimenta eventuale îmbolnăviri de coronavirus și concediile pentru supravegherea copilului.
„De asemenea, considerarea întregului lanț logistic este esențială pentru a evita sincope și blocaje. Trebuie protejate cu prioritate toate activitățile din lanțul de aprovizionare, inclusiv industria ambalajelor (primare și secundare), precum și serviciile conexe (retur și mentenanță a ambalajelor)”, continuă aceștia.
Dacă industria ambalajelor se blochează sau își întrerupe temporar activitatea, industria bunurilor alimentare nu își mai poate continua activitatea de aprovizionare către piața din România deoarece nu primesc ambalaje și consumabile necesare pentru transportul mărfurilor în siguranță, către depozite și mai departe către magazine, spitale și farmacii. În plus, camioanele și stivuitoarele trebuie să funcționeze, suportul primit de la distribuitorii din aceste domenii fiind esențial în această perioadă.
„Avem semnale de la partenerii noștri că în Italia și Spania aceste domenii de activitate au fost suspendate nefiind considerate importante, iar acest fapt a dus la blocaje în lanțul de aprovizionare. Având aceste exemple concrete, propunem considerarea măsurilor necesare pentru a nu repeta aceleași greșeli”, explică oficialii ARILOG.
ARILOG este o organizaţie voluntară, profesională şi educaţională non-profit, care îşi propune promovarea industriei de logistică în toate companiile românești precum și creşterea vizibilităţii acesteia în peisajul economic românesc şi internaţional.