Specializări de licenţă care nu sunt de încredere, sunt neacreditate şi organizează admitere în acest an
Evaluările Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS) au ca scop protejarea viitorilor studenţi de programe fantomă, prin livrarea de informaţii coerente, credibile, pe care le pot accesa oricând, cu privire la calitatea educaţiei oferite de instituţiile de învăţământ superior din România (de stat şi private).
Relevanţa calificativului de specializare de licenţă (program de studii) neacreditată pentru viitorii studenţi se referă la faptul că la finalizarea studiilor aceştia nu vor putea susţine licenţa la universitatea la care sunt înrolaţi, ci doar la o universitate care are specializarea urmată de ei acreditată (doar dacă universitatea nu reuşeşte să acrediteze programul de studii până când aceştia finalizează studiile de licenţă).
„Studenţii care urmează un astfel de program de studii universitare de licenţă (n. red. neacreditat şi de neîncredere) vor susţine licenţa la o universitate cu un grad de încredere ridicat, care are programul de studii universitare respectiv ACREDITAT”, au spus pentru ECONOMICA.NET oficialii ARACIS.
Precizăm că universităţile au dreptul să organizeze admitere pentru specializări neacreditate. Iată de ce:
O specializare neacreditată este, în fapt, o specializare care este autorizată să funcţioneze provizoriu. Autorizarea funcţionării provizorii (AP) este prima etapă parcursă de universităţi în procesul de acreditare a facultăţilor. Relevant pentru candidaţi este faptul că statutul de specializare autorizată să funcţioneze provizoriu îi oferă instituţiei dreptul să organizeze admitere la respectivul program de studii şi să desfăşoare procesul de învăţământ. Dar, aşa cum explicam mai sus, doar acreditarea programului de către ARACIS îi permite instituţiei să organizeze şi examen de licenţă şi, pe cale de consecinţă, să emită diplome de licenţă studenţilor care au finalizat studiile la specializare AP.
Tehnic vorbind, universitatea care a primit pentru un program de studii universitare de licenţă sau masterat calificativul „neîncredere/neacreditare” poate depune într-un an de la evaluare un nou dosar, pentru o nouă evaluare de către ARACIS, ne-au explicat oficialii Agenţiei.
Acreditarea reprezintă recunoaşterea calităţii academice a unei specializări (de licenţă în cazul nostru) care a fost autorizată să funcţioneze provizoriu şi care îndeplineşte cerinţele minime ale standardelor şi indicatorilor de performanţă privind calitatea educaţiei.
Specializări de licenţă de neîncredere şi neacreditate de către ARACIS în 2013, care organizează admitere
Programul de studii de licenţă (învăţământ de zi) „Kinetoterapie şi motricitate specială” al Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport din cadrul Universităţii Avram Iancu din Cluj-Napoca este de neîncredere şi neacreditat, a decis ARACIS pe 29-30 mai 2013.
Specializarea „Educaţie fizică şi sportivă” a Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport din cadrul Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi este de neîncredere, neacreditată şi în lichidare, a decis la finele lunii mai ARACIS.
Programul de studii de licenţă pentru învăţământul cu frecvenţă „Tehnologia Informaţiei” de la Facultatea de Matematică şi Informatică a Universităţii din Bucureşti este de neîncredere şi neacreditat, a decis ARACIS, pe 27 iunie 2013. Universitatea organizează admitere la această specializare.
Două specializări la învăţământul cu frecvenţă ale Facultăţii de Ştiinţe ale Comunicării din cadrul Universităţii Apollonia din Iaşi sunt de neîncredere şi neacreditate, a decis ARACIS pe 27 iunie 2013. Este vorba despre „Jurnalism” şi de „Comunicare şi Relaţii publice”. La ambele universitatea organizează admitere în acest an.
Specializarea (la învăţământul cu frecvenţă) „Afaceri internaţionale” a Facultăţii de Management Financiar Contabil de la Craiova, care activează sub cupola Universităţii „Spiru Haret” din Bucureşti, este de neîncredere şi neacreditată, a decis ARACIS pe 27 iunie. Universitatea organizează admitere la această specializare în 2013.
Programul de studii de licenţă (la zi) „Marketing” de la Marghita, organizat de Facultatea de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, este de neîncredere şi neacreditat, a decis ARACIS pe 27 iunie.