Audierea ministrului propus la Finanţe a început cu o prezentare succintă a intenţiilor liberalilor şi s-a trecut repede la întrebările din partea membrilor Comisiei de Buget-Finanţe, a cărei componenţă este echilibrată între partidele aflate acum în opoziţie şi PSD.
La sfârşitul expunerii, prima voce care s-a ridicat a fost a actualului ministru al Finanţelor. Teodorovici l-a criticat pe Cîţu că a citit propunerile PNL de pe hârtie, în loc să vorbească liber.
“Nu poţi să vorbeşti cinci minute liber? Ca ministru de Finanţe?”, i-a strigat Teodorovici.
După ce parlamentarii au vociferat, unul dintre reprezentanţii PNL s-a desprins din vacarm adresându-i-se lui Teodorovici. “Domnul ministru este Orlando după 9 seara”, Teodorovici replicând “nu, după 7 seara”.
După câteva momente, la o întrebare tehnică din partea unui deputat PSD, Teodorovici i-a indicat lui Cîţu că “răspunsul e la pagina 2”, subliniind iar faptul că posibilul nou ministru al Finanţelor citeşte de pe foi. A fost contrat rapid de partea PNL din comisie de unde s-a auzit că “în sfârşit, un guvern care citeşte”.
Intervenţia regulamentară, programată, a parlamentarului Daniel Zamfir a fost întreruptă de un moment similar. În timpce îl întreba pe Cîţu ceva despre postările sale de pe Facebook, Zamfir observă că ministrul propus vorbea cu premierul propus, Ludovic Orban,venit în Comisie să-l sprijine pe colegul de partid.
“Domnule Orban, nu-l mai ţineţi de vorbă. Să audă întrebările”. Moment în care Teodorovici a intervenit şi a adăugat că:
“Nu-l ţine de vorbă, îl ţine de altceva”.
Teodorovici a fost criticat de opoziţie în repetate rânduri că perturbă sesiunea. Obţinând pe alocuri şi acordul preşedintelui Comisiei, care e de la PSD.
Când i-a venit rândul la întrebări, ministrul Teodorovici a fost foarte decent şi exact stârnind la un moment dat din partea grupului USR o reacţie pe măsură “ăsta e Teodorovici? Cine l-a schimbat?”
Ministrul a comentat că previziunile sumbre ale lui Cîţu de pe Facebook nu s-au adeverit şi a trimis la statisticile Eurostat pentru confirmare. Apoi şi-a oferit sprijinul pentru transferul de guvernare şi a spus că deja că a lucrat cu subalternii din Finanţe la schiţa unui proiect de buget pentru 2020 şi că i-l va înmâna să-l conspecteze să vadă dacă poate găsi ceva folositor. Întrebarea ministrului s-a rezumat la “care sunt primele trei priorităţi văzute de dumneavoastră pentru finanţele publice?”. Asigurând apoi că nu va mai face trimitere vreodată la postările publice ale lui Cîţu, că le va uita, după ce noul ministru îşi va fi preluat mandatul şi va fi văzut cum stau lucrurile în datele macro şi în situaţia financiară a statului. Că va colabora cu noul ministru la bunul mers al ţării.
Liniştea a fost spartă de un reprezentant al USR pe care nici personalul parlamentului nu l-a putut identifica nici după solicitarea expresă a ECONOMICA.NET.
“Aţi fost demis! De ce credeţi că aţi fost demis?”, i-a strigat politicianul lui Teodorovici peste liniştea găsită nefirească de cei prezenţi la audierea publică a lui Florin Cîţu.
A urmat replica lui Teodorovici.
“Tu cine eşti? Duceţi-vă unde se duce Barna. Dar nu toţi, pe rând. Vă fac eu chiftelele”, a replicat ministrul spre deliciul sălii.
Odată polemica reaprinsă, a fost de ajuns ca Florin Cîţu să nege că a fost dat afară de Mugur Isărescu de la ING pentru că a făcut jocuri speculative pe moneda naţională, de natură să o destabilizeze, că ministrul Teodorovici a revenit la acuzele către audiat,
“Că sunteţi hoţ, ştie toată lumea!”, a spus Teodorovici şi imediat după aceea a dezvăluit că Florin Cîţu nu şi-ar fi plătit la Primărie [chiria?] pe trei ani pentru biroul de parlamentar şi că s-ar afla în executare silită”.
Iar ulterior a zis că audiatul n-a fost clar în răspunsurile date parlamentarilor din comisie şi că deja ar da vina pe alţii prin folosirea sintagmei (pe care, într-adevăr, Cîţu a folosit-o în numeroase rânduri) “guvern de tranziţie”.
“Se vede că domnul Cîţu este născut pe 1 aprilie şi e un mincinos”, a spus Teodorovici.
Eugen Teodorovici a avut de-a lungul timpului mai multe momente în care l-a atacat pe senatorul Florin Cîţu, un ager opozant al măsurilor de finanţe publice luate de guvernarea PSD. Episoadele în care ministrul l-a poreclit pe senator „chiparos” sau i-a zis sub camerele de luat vederi că „după ce că eşti urât, mai eşti şi prost” sunt de notorietate. La o altă moţiune de cenzură, care a picat, ministrul l-a strigat în sală de faţă cu colegii pe senator, care ţinea în mână foile moţiunii şi i-ar fi zis „Cîţule, băi Cîţule, bagaţi-le-n c..r”, după mărturia senatorului.