Speculatorii vor să facă profit pe piaţa chineză a usturoiului – WSJ

Preţul usturoiului a explodat în China după ce iarna geroasă de anul trecut a ucis bulbii şi a redus oferta, astfel că în prezent speculatorii au sesizat oportunităţi de profit, informează The Wall Street Journal.
Economica.net - mar, 08 nov. 2016, 06:53
Speculatorii vor să facă profit pe piaţa chineză a usturoiului - WSJ

Costul bulbilor de usturoi în China, care exportă aproximativ 80% din usturoiul consumat la nivel mondial, a crescut cu 85% în ultimele 12 luni până la nivelul record de 13,75 yuani (2,03 dolari) per kilogram. În SUA, ţară care anul trecut a importat aproape 80% din necesarul său de usturoi din China, preţurile au crescut cu 60%. Creşterile de preţuri i-au determinat pe unii traderi să păstreze usturoiul în încercarea de a obţine profituri mai mari.

Cai Jianguo, un operator de silozuri din Jinxiang, centrul culturilor de usturoi din China, a declarat că în cele nouă silozuri ale sale este stocată o cantitate de bulbi de usturoi mai mare cu aproape 30% comparativ cu anul trecut. Speculatorii deţin cea mai mare parte din aceste cantităţi, dar chiar şi Cai Jianguo a stocat usturoi în speranţa că preţurile vor creşte înainte de a-şi vinde stocul.

Frigul din iarna trecută a făcut ca stocurile chineze de usturoi să scadă la cel mai scăzut nivel din ultimii cinci ani, potrivit datelor publicate pe o platformă online a cultivatorilor şi traderilor chinezi de usturoi. Acesta a dus la o scădere cu 11% a exporturilor chineze de usturoi în primele nouă luni ale anului, până la 1,17 milioane tone sau aproximativ 390 de miliarde de căţei de usturoi.

‘Recenta explozie a preţurilor la usturoiul chinez este determinată în mare parte de deficienţe de aprovizionare’, susţine Lydia Xin, manager la Factum Group, dar recunoaşte că speculaţiile de pe piaţa chineză reprezintă. Preţul usturoiului a crescut cu 40% în perioada de vârf a epidemiei de gripă care a lovit Asia în 2009 şi 2010, pe măsură ce speculatorii au mizat pe o cerere crescută având în vedere credinţa populară potrivit căreia consumul de usturoi ajută la evitarea îmbolnăvirilor.

Preţul usturoiului ar urma să rămână la un nivel ridicat până în luna iunie 2017, când noua recoltă chineză va ajunge pe piaţă, deoarece oferta este limitată astfel că între timp cumpărătorii de usturoi din întreaga lume încep să resimtă efectele. Europa va fi nevoită să se adapteze la noile preţuri, avertizează Olaf Richter, director la compania germană de mirodenii AKO.

La fel ca multe alte produse agricole chineze, usturoiul atrage speculatorii deoarece este recoltat odată pe an şi apoi a vândut lent până la următoarea recoltă. Jucătorii de pe piaţă îşi maximizeaza profiturile prin stocarea bulbilor în silozuri şi vânzarea lor în momentele în care există o ofertă limitată.

Te-ar mai putea interesa și
Turcia – Erdogan va discuta cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, despre războiul din Ucraina
Turcia – Erdogan va discuta cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, despre războiul din Ucraina
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan va discuta luni despre cele mai recente evoluţii din războiul Rusia-Ucraina cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, în cadrul vizitei acestuia la Ankara,......
Cristian Buşoi, despre conducerea PNL: Există argumente extrem de puternice în favoarea lui Ilie Bolojan
Cristian Buşoi, despre conducerea PNL: Există argumente extrem de puternice în favoarea lui Ilie Bolojan
Liberalul Cristian Buşoi a declarat luni că există argumente "extrem de puternice" în favoarea lui Ilie Bolojan pentru ...
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, ...
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Companiile care achiziţionează şi utilizează sisteme de Inteligenţă Artificială (IA) cu grad ridicat de risc la locul ...