„Acum așteptăm”, spune Jan Demeyere, co-fondator al Speedwell și care este de profesie arhitect. Belgianul a prezentat care sunt planurile companiei pentru terenul de 11 hectare, cumpărat la finele anului trecut de la Griro, în cadrul unei conferințe pe teme imobiliare realizată de Bucharest Real Estate Club (BREC). Integrarea clădirilor vechi, a structurii metalice, construcția de noi clădiri de birouri, spații de retail și apartamente, totul un proiect gigant care ar urma să fie realizat în zece ani în urma unor investiții de 500 de milioane de euro.
Dar, pentru moment, proiectul este blocat, iar dezvoltatorul a fost nevoit să renunțe la 10% din cei 70 de angajați, totul pe fondul blocării urbanistice de la nivelul Bucureștiului.
„Nu văd ca Primăria să publice pe rețelele sociale un proiect imobiliar care a schimbat ceva în București. Tot ce văd e că ne fac rechini imobiliari, mafia imobiliarelor. Eu sunt arhitect, sunt în meseria asta de 35 de ani și nu suntem băieții tabula rasa (nr. – expresie din limba latină, care înseamnă tablă ștearsă), care vin să radă tot”, a declarat Demeyere în cadrul conferinței.
Economica.net a relatat în luna mai a acestui an că în primă fază vor fi construite 300 de apartamente, 20.000 de mp de spații de birouri și 10.000 de mp de retail. Atunci, Didier Balcaen, care alături de Demeyere a fondat Speedwell, spunea că obținerea autorizației de construire depinde de Primărie și își exprima încrederea că PUZ-ul ar putea fi aprobat până la finele acestui an. Dar, nicun PUZ nu a fost aprobat în doi ani de când Bucureștiul e condus de Nicușor Dan.
„Ca dezvoltator, îți faci planuri pe care să le urmezi, dar totul a început cu certificatul de urbanism pentru PUZ. Și, să fiu sincer, am obținut destul de repede certificatul de urbanism, în 38 de zile. Apoi am mers la Comisia de urbanism, în mai. Dar de atunci nu mai avem nicio veste. Întrebăm cum merge, avem nevoie de avizul de oportunitate, dar nu primim niciun răspuns. Și asta are un impact și asupra oamenilor noștri. Astăzi, peste 10% din oamenii noștri au fost concediați pentru că nu putem continua cu acest proiect și încă un altul, pentru care am obținut certificat de urbanism în ianuarie 2021 și nici azi nu avem avizul de oportunitate. Nu poți opri orașul, e nevoie de locuițe de calitate”, mai spune Demeyere.
Întrebat de Economica.net ce alte planuri mai are compania, acum cu investițiile din București puse în așteptare, Demeyere spune că acum se uită la alte orașe și studiază o oportunitate la Brașov.
„Ne uităm acum spre alte orașe, cum e Brașovul, care începe să crească, ne uităm și la Iași, dar și la Constanța”, ne-a declarat Jan Demeyere.
Speedwell mai are în București în derulare o investiție de opt milioane de euro în ultimul bloc din proiectul Triama, și dezvoltă primele apartamente din proiectul Paltim din Timișoara. Anul acesta, belgienii au vândut clădirea de birouri MIRO către Hili Properties, divizia de imobiliare a proprietarului francizei McDonald’s în România, pentru 60 de milioane de euro. Acestor proiecte și se adaugă și The Ivy (apartamente în nordul Bucureștiului), Spaceplus și Riverside City din Râmnicu-Vâlcea.
Foto: Speedwell